Sommige mensen kunnen en willen graag werken maar hebben daar hulp bij nodig. Ook mensen met een handicap (of met een mooi woord: arbeidsbeperking) hebben vaak extra hulp nodig. Hoe werkt het als mensen uit deze doelgroep vrijwilligerswerk willen doen? Daarover lees je meer in dit artikel.
Participatiewet
Iedereen die wel kan werken maar die dat niet zonder hulp kan, valt onder de Participatiewet. Deze wet is in 2015 ingevoerd en is er om ervoor te zorgen dat meer mensen een passende baan vinden. Ook mensen met een arbeidsbeperking.
Een gemeente heeft drie manieren om mensen uit de Participatiewet te ondersteunen:
Door de banenafspraak
Het kabinet wil dat mensen met een arbeidsbeperking vaker een baan bij een ‘gewone’ werkgever krijgen. Daarom heeft het kabinet de banenafspraak gemaakt in samenwerking met organisaties voor werkgevers en werknemers.
Door beschut werk
Mensen met een arbeidsbeperking hebben soms heel veel begeleiding of een aanpassing van de werkplek nodig. Gemeenten moeten deze mensen een betaalde baan bieden in een aangepaste omgeving: beschut werk.
Door een Wajong-uitkering
Dit is een uitkering voor mensen die voor hun 18e verjaardag of tijdens hun studie een ziekte of arbeidsbeperking hebben. Meer weten? Op de website van de Rijksoverheid worden al jouw vragen beantwoord.
Wil je meer weten over de Participatiewet? De organisatie Credis heeft een mooie animatievideo gemaakt waarin de wet goed wordt uitgelegd.
Vrijwilligerswerk als opstap naar betaald werk
Vrijwilligerswerk kan een mooie manier zijn om deel te nemen aan de samenleving en om sociale contacten op te doen. Het kan ook een manier zijn om nieuwe ervaringen op te doen en om weer te wennen aan het werken. Het kan zorgen voor meer vertrouwen en de vrijwilliger kan dingen leren die nuttig kunnen zijn voor een betaalde baan. Dat hoeven geen bijzondere dingen te zijn, bijvoorbeeld:
Eén keer per week koffie schenken in een zorgcentrum laat zien dat de vrijwilliger goed om kan gaan met oudere mensen.
Het organiseren van een sponsorloop laat zien dat de vrijwilliger goed is in het organiseren van werkzaamheden.
Het doen van vrijwilligerswerk terwijl iemand onder de Participatiewet valt, wordt om deze reden juist aangemoedigd. Het UWV is de organisatie die de uitkeringen verzorgt onder de Participatiewet. Zij willen het wel graag weten wanneer iemand vrijwilligerswerk gaat doen, omdat het misschien wat kan zeggen over wat iemand allemaal kan. Het doorgeven van het vrijwilligerswerk kan via de website van het UWV.
Wat het UWV allemaal verstaat onder vrijwilligerswerk, vind je op hun website.
Let op: wanneer iemand een bijstandsuitkering ontvangt, moet diegene wat terugdoen voor de samenleving. Dit heet een tegenprestatie. Omdat die tegenprestatie nuttig moet zijn voor de samenleving is vrijwilligerswerk hier een mooie invulling voor.
BronnenParticipatiewet - Rijksoverheid www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/participatiewet Banenafspraak - Rijksoverheid Beschut werk - RijksoverheidWajong uitkering - Rijksoverheidwww.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wajong Animatie en infographic over Participatiewet Voordelen van vrijwilligerswerk - Nuen Helpt Vrijwilligerswerk met een uitkering - UWV |
Dit artikel is opgesteld door/ in samenwerking met BMC/ Advies op Maat. Heb je een verdiepende vraag of wil je een andere vraag stellen waarop je het antwoord niet in de Kennisbank kunt vinden? Dien die vraag dan in door een e-mail te sturen naar netwerk@zorgzaam010.nl.