Mogelijkheden vereniging wanneer leden geen vrijwilligerswerk willen/kunnen doen

Wat zijn de mogelijkheden voor een vereniging wanneer leden geen vrijwilligerswerk kunnen of willen doen?
Verenigingen moeten in hun eigen statuten (een document met alle regels en afspraken) opnemen of een lid verplicht is om vrijwilligerswerk te doen binnen de vereniging. Deze verplichting van vrijwilligerswerk moet door middel van een algemene ledenvergadering worden vastgesteld (Sportsupport, 2013).

Wat zijn richtbedragen voor boetes als je het niet doet?
Er zijn geen richtbedragen voor boetes, aangezien dit afhangt van de afspraken tussen de organisatie en de vrijwilligers. Er zijn wel voorbeelden vanuit sportverenigingen die het in hun reglementen hebben opgenomen. In het vrijwilligersbeleidsplan van de Handbalvereniging Zwolle worden sancties (boetes) beschreven voor het niet opkomen dagen voor ingeroosterd vrijwilligerswerk. Zij hanteren een boete van 25 euro die bij de eerstvolgende contributie-incasso wordt geïnd. Indien men deze boete niet wil betalen, kan de speler ‘niet speelgerechtigd' worden verklaard door het bestuur.

Voetbalclub v.v. De Alblas hanteert eenzelfde methode. Aangezien zij zonder vrijwilligers niet kan bestaan heeft het bestuur sancties opgelegd voor het niet nakomen van ‘Vanzelfsprekende Dienstverlening’ (VDV) (deze kan door een lid afgekocht worden in het begin van het seizoen). Wanneer een lid voor de eerste keer in twee seizoenen tijd verzuimt, dan krijgt deze een waarschuwing. Bij een tweede keer volgt er een boete van 30 euro. Wanneer een derde keer het geval is, moet ook weer de 30 euro worden betaald en volgt een gesprek met het bestuur over de verantwoordelijkheden en moet het VDV worden ingehaald.

Wel wordt aangegeven dat het geven van boetes niet altijd wenselijk is. Een andere mogelijkheid voor verenigingen is het opstellen van een vrijwilligersovereenkomst (ook wel een vrijwilligerscontract). Deze is niet verplicht om op te stellen. In deze overeenkomst kunnen afspraken, taken, werktijden en vergoedingen worden vastgelegd (Ondernemersplein, 2024).

De overeenkomst wordt dan rechtsgeldig. Rechtsgeldig betekent dat iets volgens de wet van kracht is. Hier zou het ook mogelijk zijn om boetes op te nemen wanneer bepaald vrijwilligerswerk niet wordt gedaan. Hiervoor moeten vooraf wel beide partijen het eens zijn met de overeenkomst.

Hoeveel uur vrijwilligerswerk kun je verplicht stellen?
In principe is er geen wettelijk maximum voor het aantal uur dat een vrijwilliger mag werken. Dit betekent dat mensen zoveel uren vrijwilligerswerk kunnen doen als ze willen of kunnen. Hierbij is wel belangrijk om rekening te houden met de eigen grenzen en vrijwilligheid van de vrijwilliger (NLvoorelkaar, 2024). In de voorbeelden van de voetbalclub v.v. De Alblas en Handbalvereniging Zwolle, is te zien dat zij 8 tot 10 uur aan vrijwilligerswerk verplicht stellen per lid. Dit staat vervolgens opgenomen in haar reglementen.


Bibliografie
Atletiekunie. (2024). Vrijwilligersvergoeding. Opgehaald van Atletiekunie: https://www.atletiekunie.nl/kenniscentrum/ondersteuning-bestuur/vrijwilligersvergoeding/

NLvoorelkaar. (2024). Vrijwilligerswerk. Opgehaald van NLvoorelkaar: https://www.nlvoorelkaar.nl/vrijwilligerswerk-1#:~:text=Er%20is%20geen%20wettelijk%20maximum,feit%20dat%20vrijwilligerswerk%20vrijwillig%20is.

Ondernemersplein. (2024). Werken met vrijwilligers. Opgehaald van Ondernemersplein: https://ondernemersplein.kvk.nl/werken-met-vrijwilligers/#art:vrijwilligersovereenkomst

Sportsupport, R. (2013). Vrijwilligerswerk verplicht stellen voor leden. Opgehaald van Rotterdam Sportsupport: https://www.rotterdamsportsupport.nl/actueel/vrijwilligerswerk-verplicht-stellen-voor-leden#:~:text=Minister%20Edith%20Schippers%20van%20Volksgezondheid,een%20boete%20op%20mogen%20leggen.