De beste dag, tijd en maand om vrijwilligers te werven

Stel: je hebt de perfecte vrijwilligersvacature geschreven. Wat is dan de volgende stap? Wat is de beste dag en tijd om ‘m op ons platform te plaatsen om zeker te zijn van maximaal bereik? Het zou zonde zijn als je de hulpvraag niet plaatst wanneer vrijwilligers aan het zoeken zijn!

Op ons landelijke matchingsplatform NLvoorelkaar zijn dagelijks duizenden mensen op zoek naar iets wat bij hen past. Maar het moment waarop ze dat doen verschilt van dag tot dag en maand tot maand. Misschien heb je wel een gut feeling wanneer de meeste vrijwilligers zoeken naar een nieuwe klus: in het weekend, in de vakantie of in het najaar? Een tipje van de sluier: een van deze beweringen klopt en de anderen niet…

In dit blog lees je hoe je een op data gefundeerd besluit kunt maken over wanneer je jouw vrijwilligerswerk vacature het beste online kunt zetten. Hiervoor hebben we het zoekverkeer en de connecties die vrijwilligers maken op ons matchingsplatform geanalyseerd. Natuurlijk is er geen magische uurtje om vrijwilligers te werven. Maar de gepresenteerde analyse kan je helpen om de vrijwilligers die via ons platform zoeken beter te begrijpen. En dat kan je weer helpen bij nét dat beetje extra bereik.

In navolging van het Amerikaanse onderzoek waarop dit blog is geïnspireerd, hebben we drie interessante inzichten op een rijtje gezet:

  • De beste tijd
  • De beste dag
  • De beste maand

DE BESTE TIJD: 10.00 – 12.00 UUR

Wellicht verrassend: vrijwilligers blijken met name op kantoortijden in te loggen: tussen 09.00 en 15.00 uur logt 50% van de vrijwilligers in. Ook het website bezoek vertoont, niet onverwacht, hetzelfde patroon. Rond 11.00 uur zien we zowel een piek in website bezoekers als inloggende vrijwilligers, dit is de ‘spits’ tijd. Opvallend is dat we in het websitebezoek ook een klein piekje zien tussen 20.00 en 22.00 uur, maar dat deze piek niet resulteert in vrijwilligersactiviteit (inloggen).

Op NLvoorelkaar staan 26.000+ hulpvragen online. Deze hulpvragen worden standaard gesorteerd op datum. Maar let op: het gaat niet om de datum waarop de vacature geplaatst is, het gaat om de datum waarop de vraagplaatser voor het laatst heeft ingelogd. Zo ‘weten’ we dat een vacature nog actueel is – want voor een vrijwilliger is niks zo vervelend als een vrijwilligersvacature al vervuld blijkt!

Daarnaast kan de vrijwilliger uiteraard zelf zoekcriteria toepassen: plaats, interesse, hoe vaak etc. Maar dan nog is vaak de lijst met vacatures lang en is het dus gunstig om bovenaan te staan. Zorg daarom dat je jouw vrijwilligersvacature rond 10.00 online hebt staan (of als ie al online staat: dat je even ingelogd hebt), zodat de grootste groep vrijwilligers jouw vacature ziet staan.

Andersom geredeneerd: plaats je vrijwilligersvacature liever niet na 15.00 en zeker niet tussen 22.00-06.00 uur. De kans is groot dat op het moment dat de grootste groep vrijwilligers online op zoek gaat, jouw vrijwilligerswerk vacature inmiddels in het overzicht naar beneden is gezakt en minder vaak of snel gezien wordt.

DE BESTE DAG VAN DE WEEK: DINSDAG

Zoals je het nieuwe jaar met een goed voornemen begint, zo beginnen blijkbaar ook veel mensen de week met het voornemen om iets goeds voor een ander te doen. Dit zijn de beste dagen op het gebied van vrijwilligers activiteit (registreren en/of inloggen):

  1. Dinsdag
  2. Maandag
  3. Woensdag
  4. Donderdag/Vrijdag
  5. Zondag
  6. Zaterdag

Maandag en dinsdag zijn overduidelijk het meest populair om op zoek te gaan naar vrijwilligerswerk. Zowel het websitebezoek als de activiteit van vrijwilligers vertoont een piek op deze weekdagen. De dinsdag blijkt nog iets meer actiegericht dan de maandag: hoewel het sitebezoek op beide dagen hoog is, is het aantal vrijwilligers dat die dag in actie komt op dinsdag het hoogst. Ruim 22% van de vrijwilligers logt dan in, meer dan dubbel zoveel als op zaterdag (9%)!

Plaats bij voorkeur je vrijwilligerswerk vacatures niet op zaterdag. Dan zijn er weinig sitebezoekers én weinig actieve vrijwilligers. Fijn, want dan kun je zelf ook lekker weekend houden. Verrassend genoeg is donderdag ook geen topdag. Want hoewel het sitebezoek dan hoog is (na maandag en dinsdag het hoogst) en er ook redelijk wat vrijwilligers registreren, zijn er op die dag weinig vrijwilligers die inloggen (vergelijkbaar met de zondag: 12%).

DE BESTE MAAND: NAJAAR

Het najaar blijkt overduidelijk de beste tijd van het jaar om nieuwe vrijwilligers te werven. De piek zit in oktober: in deze maand zijn er de meeste websitebezoeken, nieuwe vrijwilligers én vindt er de meeste vrijwilligersactiviteit plaats. In september is er meer websiteverkeer dan in november, maar in november is er meer vrijwilligersactiviteit dan september. Een interpretatie: vrijwilligers oriënteren zich in september en oktober op vrijwilligerswerk en committeren zich vervolgens in oktober en november.

Januari is na het najaar ook een interessante maand voor het werven van vrijwilligers. Niet alleen wordt er georiënteerd, er wordt ook daadwerkelijk ingeschreven. De nieuwjaarsvoornemens worden in de praktijk gebracht!

Vakanties zijn duidelijk geen favoriet moment om te zoeken of starten met vrijwilligerswerk. Met name juni, juli en augustus zijn op alle fronten onder gemiddeld: er melden zich bijvoorbeeld 33% minder vrijwilligers aan dan in oktober. Ook de krokusvakantie en lentevakantie zijn geen top periodes voor werving. Het aantal nieuwe vrijwilligers dat zich registreert is dan laag. Maart is echter een positieve uitzondering: mogelijk door events als NLdoet.

Betekent dat dan dat je die maanden niks moet doen? Zeker niet, want tot 33% minder vrijwilligers betekende in 2018 dat er alsnog bijna 800 vrijwilligers zich aanmelden. Tel daar de andere >35.000 vrijwilligers op NLvoorelkaar bij op en er zijn eigenlijk altijd potentiële vrijwilligers die bij jou aan de slag kunnen!

We hopen dat deze data bijdraagt aan jouw wervingsplan om meer vrijwilligers te enthousiasmeren iets moois te doen voor diegenen die het nodig hebben. Heel veel succes!

Wil je meer weten over wervingsbeleid? Lees dan verder in dit artikel.

Dit artikel is opgesteld door/ in samenwerking met BMC/ Advies op Maat. Heb je een verdiepende vraag of wil je een andere vraag stellen waarop je het antwoord niet in de Kennisbank kunt vinden? Dien die vraag dan in door een e-mail te sturen naar netwerk@zorgzaam010.nl.