Inclusief communiceren

Hoe zorg je ervoor dat je met jouw boodschap iedereen bereikt?

De doelgroep die jij als organisatie wilt bereiken, bestaat uit een mix van mensen. Zij verschillen onder andere in leeftijd, opleidingsniveau, sekse of culturele achtergrond. Wil jij met jouw boodschap deze mix van mensen aanspreken? Dan kun je hier rekening mee houden door inclusief te communiceren. In dit artikel wordt uitgelegd wat dit betekent en waar je op kan letten.

Wat is inclusief communiceren?

Inclusief communiceren houdt in dat je neutraal over mensen schrijft, niemand uitsluit en geen onderscheid maakt naar specifieke groepen mensen. Het doel van inclusief communiceren is om zoveel mogelijk verschillende mensen aan te spreken met jouw boodschap. Een voorbeeld van inclusief communiceren is de berichtgeving op de treinperrons van de NS. Zij spreken mensen niet meer aan met ‘’dames en heren’’ maar met de neutrale vorm ‘’beste reizigers’’. Door deze wijzigingen worden zowel kinderen als mensen met een andere sekse dan man of vrouw aangesproken. 

Hoe kun je inclusief communiceren in teksten?

Er zijn een aantal regels die je kan gebruiken om inclusief te communiceren in geschreven teksten:

  • Gebruik de je-vorm. Bijvoorbeeld: ‘’Iedereen kan gebruik maken van zijn of haar mobiel’’ veranderen in ‘’Je kan gebruik maken van je mobiel’’.

  • Maak er meervoud van en/of spreek mensen neutraal aan. Bijvoorbeeld: ’’Beste jongens en meisjes’’ veranderen in ‘’Beste leerlingen’’. 

  • Verbouw de zin zo dat het onderscheid niet meer speelt. Bijvoorbeeld: ‘’Wij staan als één man achter de teamleider’’ veranderen in ‘’Wij staan volledig achter de teamleider’’. 

  • Gebruik eenvoudige en begrijpelijke taal. Vermijd dus moeilijke woorden of lange zinnen.

  • Schrijf in verschillende talen. Weet je dat een deel van jouw doelgroep de Nederlandse taal minder beheerst? Schrijf de boodschap dan ook in de taal van jouw doelgroep.

Hoe kun je verder nog rekening houden met inclusief communiceren?

Niet alleen in stukjes tekst kun je rekening houden met inclusief communiceren. Hier volgen nog een aantal andere tips:

  • Bied informatie niet alleen in tekst aan, maar gebruik ook plaatjes of filmpjes. Beeldmateriaal kunnen sommige mensen makkelijker begrijpen dan geschreven tekst.

  • Wil je dat mensen reageren op jouw boodschap? Biedt dan verschillende manieren om te reageren, bijvoorbeeld via de mail én telefonisch. 

  • Controleer of jouw boodschap goed is overgekomen. Dit kun je doen door te vragen aan de mensen die jij wil bereiken of zij jouw boodschap goed hebben begrepen.

  • Onderzoek of je een doelgroep hebt gemist in jouw communicatie. Kijk eens naar de reacties op jouw boodschap, bij wie is de boodschap aangekomen en bij wie niet? Wat zou je kunnen doen om de gemiste groep alsnog te bereiken?



Bronnen

Communicatie Rijk - Inclusief communiceren: wat en hoe
www.communicatierijk.nl/vakkennis/inclusieve-communicatie/inclusieve-communicatie

Algemeen Dagblad - Dames en heren wordt bij NS voortaan beste reizigers
www.ad.nl/economie/dames-en-heren-wordt-bij-ns-voortaan-beste-reizigers~abd6c628/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

Communicatie Rijk - Tips voor inclusief communiceren
www.communicatierijk.nl/vakkennis/inclusieve-communicatie/tips-voor-inclusieve-communicatie

Dit artikel is opgesteld door/ in samenwerking met BMC/ Advies op Maat. Heb je een verdiepende vraag of wil je een andere vraag stellen waarop je het antwoord niet in de Kennisbank kunt vinden? Dien die vraag dan in door een e-mail te sturen naar netwerk@zorgzaam010.nl.