Het kan zo zijn dat je samenwerkt met vrijwilligers zonder dat er een contract is opgesteld en ondertekend. Iemand zet zich immers belangeloos in en wil graag iets bijdragen. Een contract lijkt gevoelsmatig misschien tegen het vrijwillige karakter van het werk in te gaan. In dit artikel kijken we naar de mogelijke gevolgen voor de vrijwilliger en de organisatie wanneer er geen contract wordt opgesteld.
Wil je een vrijwilligerscontract opmaken en vraag je je af wat hier in moet komen te staan? Ga dan naar dit artikel voor de spelregels en een modelovereenkomst.
Is een vrijwilligersovereenkomst of -contract verplicht?
Nee, het is in principe voldoende als je in gesprek (mondelinge) afspraken met elkaar maakt. Ook zonder een schriftelijk vrijwilligerscontract kan je naar de rechtbank stappen om de vrijwilliger, mocht het nodig zijn, op zijn verplichtingen te wijzen.
Spreek wederzijdse verwachtingen en fiscale duidelijkheid uit
We weten nu dat een mondelinge overeenkomst ook bindend is. Toch is het soms lastig om na een lange tijd nog te weten wat je precies mondeling hebt afgesproken. Denk hierbij aan:
Inhoud van werkzaamheden zodat de vrijwilliger geen taken op zich neemt die niet tot de bevoegdheden of takenpakket behoren;
Werktijden, proeftijd en de duur van het vrijwilligerswerk;
Begeleiding, scholing en behoefte aan faciliteiten;
Afspraken over onkosten- en vrijwilligersvergoeding.
Met een schriftelijke overeenkomst weet je wat je van elkaar kunt verwachten, kun je elkaar aanspreken op gemaakte afspraken en voorkom je misverstanden.
Voorkom een vermoeden van een arbeidsovereenkomst
Is er een vermoeden van een arbeidsovereenkomst? Dan heeft de vrijwilliger mogelijk dezelfde rechten als een werknemer met een arbeidscontract. Denk hierbij aan minimumloon, vakantiedagen en doorbetaling van het loon bij ziekte. Voor de organisatie is dit een financieel risico en ook het vrijwillige karakter van het werk komt in gevaar. Een vrijwilligersovereenkomst kan dit voorkomen doordat de verwachtingen en afspraken zijn vastgelegd.
Wat zou kunnen wijzen op de schijn van een arbeidsovereenkomst?
de vrijwilliger kan niet worden vervangen door een andere vrijwilliger;
de vergoeding die de vrijwilliger ontvangt is hoger dan de maximale vrijwilligersvergoeding wordt als loon gezien;
er is een gezagsverhouding waarbij de vrijwilliger het werk niet kan weigeren.
Is de vrijwilliger verzekerd zonder contract?
Zonder vrijwilligerscontract ben je ook verzekerd. Sinds 2018 zijn alle vrijwilligers in de gemeente Rotterdam automatisch verzekerd onder de zogeheten Maasstadpolis (Polis voor vrijwilligers). Dit is een algemene vrijwilligersverzekering die de gemeente Rotterdam heeft afgesloten voor vrijwilligers die in Rotterdam wonen of vrijwilligerswerk doen voor een stichting of organisatie die in Rotterdam gevestigd is. Wanneer een vrijwilliger voldoet aan de gestelde definitie van een vrijwilliger zoals in de samenvatting van de polis is deze vrijwilliger verzekerd. Met een overeenkomst kun je wel makkelijker aantonen dat er daadwerkelijk sprake is van vrijwilligersinzet.
Dit artikel is opgesteld door/ in samenwerking met BMC/ Advies op Maat. Heb je een verdiepende vraag of wil je een andere vraag stellen waarop je het antwoord niet in de Kennisbank kunt vinden? Dien die vraag dan in door een e-mail te sturen naar netwerk@zorgzaam010.nl.
Bronnen
Vrijwilligersvergoeding - Belastingdienst
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/werken/werken-als-vrijwilliger/vrijwilligersvergoedingen/vrijwilligersvergoedingen#:~:text=In%202022%20krijgt%20u%20een,zijn%20dan%20de%20genoemde%20bedragen.
Werken met vrijwilligers - Ondernemersplein
https://ondernemersplein.kvk.nl/werken-met-vrijwilligers/#:~:text=U%20bent%20niet%20verplicht%20een,de%20taken%2C%20werktijden%20en%20vergoeding.
Wat is een vrijwilligersovereenkomst - Juridische Supermarkt:
https://www.juridische-supermarkt.nl/wat-is-een-vrijwilligersovereenkomst/
Polis voor vrijwilligers - Centraal Beheer: www.cvd.nl/wp-content/uploads/2018/01/Maasstadpolis-Gemeente-Rotterdam-Centraal-Beheer.pdf