Hoe kan je als instelling een ANBI en/ of SBBI status aanvragen? Waar moet je zijn en wanneer kom je ervoor in aanmerking? Antwoord op deze vragen en meer informatie vind je in dit artikel.
De afkorting ANBI staat voor een algemeen nut beogende instelling. Deze instellingen kunnen sinds 2008 dit label krijgen als ze zich (bijna) helemaal inzetten voor het algemeen belang. Het algemeen belang betekent dat de werkzaamheden in het belang van de samenleving zijn. De afkorting SBBI staat voor een sociaal belang behartigende instelling. Deze instellingen komen op voor kleine groepen of losse leden.
De ANBI en de SBBI zijn regelingen waarmee instelling een korting krijgen op hun belastingen. De ANBI status moet je als instelling zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Een SBBI regeling kan je niet aanvragen, hierop wordt getoetst wanneer je aangifte doet van een schenk- of erfbelasting.
De voordelen van een ANBI status
ANBI. Een instelling met het ANBI status kan gebruik maken een korting op de belasting. Wanneer deze instelling geld erft of giften (schenkingen) ontvangt hoeft de instelling hier geen belasting over te betalen. Als de instelling zelf een gift overmaakt naar een andere organisatie (voor het algemeen belang), hoeft ook die andere organisatie geen belasting te betalen. Daarnaast komen ze in aanmerking voor een teruggave van de energiebelasting. Nog een voordeel is dat een donateur zelf ook geen belasting hoeft te betalen over zijn of haar giften als ze die geven aan een ANBI instelling. Het enige wat die donateur moet doen is de gift vastleggen in een overeenkomst. Deze overeenkomst kan worden opgevraagd bij de Belastingdienst.
De ANBI status is ook een soort keurmerk. Het laat zien dat een instelling aan bepaalde voorwaarde voldoet. Daarnaast stellen subsidies en fondsen vaak de eis dat een organisatie een ANBI status heeft.
Culturele ANBI. Als de instelling een culturele instelling is, bestaat er een speciale ANBI status, namelijk de Culturele ANBI status. Hiervoor moet de instelling minimaal 90% van zijn activiteiten uitvoeren op cultureel gebied. Donateurs van een culturele ANBI hebben extra belastingvoordeel omdat voor hen een extra korting geldt. Burgers mogen in hun jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting een gift keer 1,25 doen en dat als gift aftrekken. Bedrijven mogen in hun aangifte vennootschapsbelasting een gift keer 1,5 doen en aftrekken.
De voordelen van een SBBI status
SBBI. Voor SBBI instellingen is het zo dat zij geen schenk- en erfbelasting hoeven te betalen. Aan de schenkingen/ giften mogen geen regels zijn gebonden die het sociaal belang in de weg zitten. In 2021 geldt voor een SBBI dat elke schenking tot 3.244 euro en elke erfenis tot 2.244 euro belastingvrij is.
Daarnaast is er de mogelijkheid om een steunstichting SBBI op te richten. Een steunstichting is speciaal opgericht om geld in te zamelen ter ondersteuning van een SBBI op het gebied van sport en muziek voor maximaal één jaar. Deze stichting moet van te voren zijn aangemeld bij de Belastingdienst. Voor donateurs aan de steunstichting geldt dat de giften aftrekbaar zijn van inkomens- en vennootschapsbelasting.
Hoe en waar vraag je een ANBI en/ of SBBI status aan?
De Belastingdienst kan een instelling aanwijzen als een ANBI instelling. Een ANBI kan aangevraagd worden via het volgende formulier. Nadat het aanvraagformulier is opgestuurd, geeft de Belastingdienst binnen 8 weken antwoord. Wanneer de instelling geschikt is als ANBI instelling, kan de instelling gebruik maken van belastingkortingen. De Belastingdienst controleert of de instelling zich aan de afspraken blijft houden. Als de aanvraag niet wordt goedgekeurd kan je het nog een keer proberen (dat noemen we: bezwaar maken). Dit moet binnen 6 weken na de dag van ontvangst van de beslissing. Als het bezwaar wordt afgewezen, kan een instelling binnen 6 weken in beroep gaan. Informatie over het beroep staat in de brief met de afwijzing van het bezwaar. Een instelling verliest de ANBI status wanneer deze niet meer aan de voorwaarden voldoet of zelf de status aanwijzing beëindigd.
Voor een SBBI hoeft geen verzoek te worden ingediend bij de Belastingdienst. Een SBBI status kan alleen worden beoordeeld als er sprake is van een schenking of erfenis. Op het moment dat een organisatie een erfenis of een schenking ontvangt, moet het voldoen aan de voorwaarde van een SBBI. De organisatie moet een aangifte bij de Belastingdienst doen over een schenking of erfenis. Zij controleren dan of de SBBI-regeling geldt. Zo ja, dan hoeft de organisatie geen belasting over de schenking of erfenis te betalen.
Voorwaarden ANBI:
Om aangewezen te worden als ANBI instelling moet er aan alle volgende voorwaarden voldaan worden:
- De instelling moet volledig gericht zijn op het algemeen nut. Dit kan je bewijzen doordat het is opgeschreven in de plannen van de instelling.
- De instelling moet 90% van de uitgaven aan het algemeen nut besteden.
- De instelling wil geen winst maken met de activiteiten voor het algemeen belang.
- De instelling en de mensen die hier werken zijn, voldoen aan de integriteitseisen.
- O.a. een VOG moet overlegd kunnen worden.
- Geen enkel natuurlijk persoon of rechtspersoon mag over het vermogen van de instelling beschikken alsof het zijn eigen vermogen is. Daarnaast mogen bestuurder en beleidsbepalers geen meerderheid hebben in de zeggenschap over het vermogen van de instelling.
- De instelling mag niet meer vermogen aanhouden dan redelijkerwijs nodig is voor het werk van de instelling. Daarom moet het eigen vermogen beperkt blijven.
- Het bestedingscriterium: een ANBI mag niet meer vermogen aanhouden dan nodig is voor de activiteiten van de instelling.
- De beloning voor beleidsbepalers is beperkt tot een onkostenvergoeding of minimale vacatiegelden.
- De instelling heeft een actueel beleidsplan.
- Dit (meerjarig)plan geeft inzicht in de manier waarop de ANBI haar doelstellingen wil bereiken komend jaar.
- De instelling heeft een redelijke verhouding tussen beheerkosten en bestedingen.
- Geld dat overblijft na opheffing van de instelling wordt besteed aan een ANBI, of aan een buitenlandse instelling die voor minimaal 90% gericht is op het algemeen nut.
- De instelling voldoet aan de administratieve verplichtingen.
- Uit de administratie moet ten minste het volgende blijken: welke bedragen aan de beleidsbepalers zijn betaald, kosten van de instelling, aard en omvang van de inkomsten, uitgaven en bestedingen.
- De instelling publiceert specifieke gegevens op een eigen of gemeenschappelijke website.
- De publicatieplicht bestaat o.a. uit naam van de instelling, fiscaal nummer, contactgegevens, functies en namen van bestuurders, doelstelling, beleidsplan, verslag van activiteiten, beloningsbeleid en financiële administratie.
Voorwaarden SBBI:
Een instelling is een sociaal belang behartigende instelling (SBBI) als het op de eerste plaats individuele belangen van leden of een kleine doelgroep behartigen, maar het moet ook een maatschappelijke waarde hebben. Dit is zo als de activiteiten van de organisatie bijdragen aan:
- De individuele ontplooiing van de leden
- De samenhang van de samenleving
- Een gezondere samenleving
Een SBBI-instelling hoeft geen schenkbelasting of erfbelasting over schenkingen en erfenissen te betalen als ze aan de volgende voorwaarden voldoen:
- De instelling streeft een sociaal belang na. Dit blijkt uit de statuten of reglementen.
- De feitelijke activiteiten van de instellingen komen overeen met de doelstelling
- De instelling valt niet onder de winstbelasting of is daarvan vrijgesteld.
- De bestuursleden van uw organisatie ontvangen alleen een onkostenvergoeding en/of een vacatiegeld dat volgens maatschappelijke normen niet te hoog is.
- De instelling is gevestigd in de Europese Unie, op de BES-eilanden, op Aruba, op Curaçao of op Sint-Maarten.
- De instelling gebruikt de schenking of erfenis voor het doel van de organisatie.
Kortom, het aanvragen van een ANBI status of het laten toetsen van een SBBI is waardevol omdat het verschillende belastingvoordelen oplevert. Dit zorgt ervoor dat een instelling meer geld te besteden. Daarnaast is het aantrekkelijk voor donateurs om giften te doneren. Uiteindelijk komt dit ten goede van het algemeen of sociaal belang.
Bronnen
Dit artikel is opgesteld door/ in samenwerking met BMC/ Advies op Maat. Heb je een verdiepende vraag of wil je een andere vraag stellen waarop je het antwoord niet in de Kennisbank kunt vinden? Dien die vraag dan in door een e-mail te sturen naar netwerk@zorgzaam010.nl.