Maatschappelijke BV (BVm)

De maatschappelijke BV of de BVm
 Voor meer erkenning en herkenning van sociale ondernemingen heeft het kabinet op 10 juli 2020 het wetsvoorstel voor de maatschappelijke BV ofwel de BVm aangenomen. Dit betekent een aparte juridische erkenning voor sociale ondernemingen. Dit voorstel komt voort uit een onderzoek van onderzoeksbureau KPMG en Nyenrode[ Universiteit naar sociaal ondernemerschap in Nederland (april 2020). De aparte status van de BVm biedt ook mogelijkheden voor actieve ondersteuning van deze ondernemingen zoals het actief benaderen voor aanbestedingen, het faciliteren van werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en het bevorderen van kennisdeling over sociaal ondernemen.

In maart 2021 heeft de ministerraad ingestemd met de consultatie van staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Hiermee wil het kabinet maatschappelijk ondernemerschap beter organiseren en stimuleren. Uit het coalitieakkoord 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst' blijkt dat er de komende jaren uitvoering aan wordt gegeven: Met het oog op het behoud van een gelijk speelveld, wordt maatschappelijk ondernemerschap gefaciliteerd door de introductie van de Maatschappelijke B.V. Ook komt er voor maatschappelijk ondernemen één duidelijk kader met rapportage-eisen, en maakt het kabinet met een aangepast voorstel voor duurzaamheidsinitiatieven een uitzondering op de Mededingingswet mogelijk.


 Waarom is dit relevant?
 De sociale onderneming valt tussen de private en maatschappelijke sector in: het zijn BV’s die primair een maatschappelijk doel voor ogen hebben. De huidige rechtsposities (stichting, vereniging, BV en NV) sluiten niet goed aan op de ontwikkeling van sociale ondernemingen. In dit overzicht toont de KvK de kenmerken van de bestaande rechtsvormen. Sociale ondernemingen vestigen zich meestal als BV, maar kunnen zodra zij vennootschap plichtig zijn geen vrijwilligers meer inzetten. Dit wil niet zeggen dat er geen onbetaalde medewerkers bij BV’s ingezet kunnen worden, maar zij vallen dan niet meer onder de vrijwilligersverzekering en mogen geen onbelaste vrijwilligersvergoedingen ontvangen, wat bij vrijwilligers bij stichtingen en verenigingen wel zo is.

Toekomst van de BVm en vrijwilligerswerk
 De komende jaren wordt uitvoering gegeven aan het formeel vastleggen van de maatschappelijke BV als erkende rechtsvorm. Voorlopig is het nog onduidelijk wat dit precies voor sociale ondernemingen kan betekenen op het gebied van de inzet van vrijwilligers. Tot die tijd kunnen sociale ondernemingen vrijwilligers ingezet en als zij: 

  1. als een stichting of vereniging geregistreerd staan;
  2. als BV geregistreerd staan maar door een beperkte fiscale winst niet vennootschap plichtig zijn; of 
  3. voor een hybride businessmodel kiezen.


Bronnen 

Stimuleren van (h)erkenning van sociale ondernemingen (KPMG Nyenrode)
 
www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2020Z07766&did=2020D16633 

Consultatie maatschappelijke BV (BVm) volgende stap in erkenning sociale ondernemers (Rijksoverheid) www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/03/05/consultatie-maatschappelijke-bv-bvm-volgende-stap-in-erkenning-sociale-ondernemers 

Coalitieakkoord 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst'
 
www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2022/01/10/coalitieakkoord-omzien-naar-elkaar-vooruitkijken-naar-de-toekomst 

Rechtsposities (KvK)
 https://ondernemersplein.kvk.nl/overzicht-rechtsvormen/ 

Schematisch overzicht rechtsvormen (KvK)
 www.kvk.nl/download/SchemaRechtsvormen_tcm109-389297.pdf