Heb je altijd een VOG nodig en hoe vraag je die aan?

Of je altijd een VOG nodig hebt, hangt af van het werk dat je gaat doen, zowel voor een baan als voor vrijwilligerswerk. Voor sommige functies is een VOG verplicht, bijvoorbeeld als je werkt met kinderen of kwetsbare mensen. Kwetsbare mensen zijn personen die soms meer problemen hebben dan ze zelf kunnen oplossen, waardoor ze gevaar lopen om buiten de maatschappij te vallen. Als een VOG verplicht is voor een bepaalde sector, dan geldt dat ook voor vrijwilligers die in die sector aan de slag gaan. Als het volgens de wet niet verplicht is, mag een organisatie zelf bepalen of ze een VOG nodig vinden.

Voorbeelden van vrijwilligerswerk waarvoor je een VOG nodig hebt:

  • Trainer van een jeugdteam bij een sportclub: Als je als vrijwilliger een jeugdteam traint, moet je vaak een VOG hebben. Dit is belangrijk om te laten zien dat je veilig kunt werken met kinderen en dat de kinderen beschermd zijn tegen mogelijke risico's.

  • Vrijwilliger bij een zorginstelling: Als je helpt bij een zorginstelling waar ouderen wonen of mensen met een beperking, vraagt de instelling vaak om een VOG. Dit helpt om te verzekeren dat vrijwilligers geen strafbare feiten hebben gepleegd die een risico zouden kunnen vormen voor deze kwetsbare groepen.

  • Begeleider van schoolreisjes of kinderactiviteiten: Als je als vrijwilliger meegaat met schoolreisjes of kinderactiviteiten, kan de school of organisatie om een VOG vragen om de veiligheid van de kinderen te waarborgen.

Een VOG aanvragen kan op verschillende manieren. Je kunt het digitaal aanvragen via je werkgever of organisatie, schriftelijk bij de gemeente, of online via Justis, de organisatie die de VOG beoordeelt en uitgeeft. Je krijgt een VOG als je geen strafblad hebt.

Hoe Justis je VOG-aanvraag beoordeelt:

De werkgever of organisatie bepaalt wat er voor een VOG-aanvraag bekeken moet worden, dit heet een ‘screeningsprofiel’. Justis kijkt dan of er strafbare feiten zijn die een probleem vormen voor het werk. Hoelang Justis terugkijkt, de ‘terugkijktermijn’, hangt af van het soort werk, de ernst van eventuele strafbare feiten, en de leeftijd van de aanvrager. Justis beoordeelt dan of deze feiten invloed hebben op het (vrijwilligers)werk.

Sommige strafbare feiten zijn belangrijk voor bepaalde functies, maar niet voor andere. Zo is een straf voor te hard rijden wel belangrijk als iemand taxichauffeur wil worden, maar niet als iemand baliemedewerker bij een bank wil worden.

Bij het beoordelen kijkt Justis naar:

  • Hoe vaak de aanvrager strafbare feiten heeft gepleegd;

  • Hoe ernstig deze feiten zijn;

  • Hoe lang geleden ze zijn gebeurd;

  • De leeftijd van de aanvrager.

Justis kan daarnaast ook kijken naar de omstandigheden waarin de feiten zijn gebeurd.



BRONNEN: