Vrijwilligers en de Nederlandse taal

Vrijwilligerswerk kan mensen helpen bij het oefenen van de Nederlandse taal. In Rotterdam zijn verschillende organisaties waar je vrijwilligerswerk kan combineren met het leren van de taal. Dit kan bijvoorbeeld in een functie waarin je makkelijk een praatje kunt maken met elkaar en het minder belangrijk is om alles meteen goed te verstaan.

Dit artikel helpt je op weg met tips voor organisaties die zelf aan de slag willen met vrijwilligers die nog niet zo goed Nederlands spreken.

Vrijwilligers en oefenen met taal

De Unie van Vrijwilligers (UVV) Rotterdam helpt vrijwilligers en organisaties zoeken naar en juiste match. Dit doen ze onder andere in de zorg, welzijn, sport, onderwijs, kunst en cultuur en als maatje bij ouderen thuis. Sommige functies zijn ook geschikt voor mensen die nog niet zo goed Nederlands spreken. Dit zijn functies, waarbij je bijvoorbeeld samen gaat koken of in een moestuin werkt. Zo kun je aan de slag als vrijwilliger en oefenen met de nederlandse taal. Wil je meer weten over de Unie van Vrijwilligers? Kijk dan op Home | UVV Rotterdam.

Tips voor organisaties 

  1. Taalniveau en leren. Maak samen met de vrijwilliger een inschatting van het taalniveau en wat de vrijwilliger wilt leren. Zijn er onderwerpen waar de vrijwilliger makkelijk over praat en waar wil de vrijwilliger graag iets over leren? Het is belangrijk dat het taalniveau van de vrijwilliger aansluit bij de functie die ze krijgen. Functies waar mensen meer formele hulp nodig hebben, zoals zorg- of financiële ondersteuning zijn vaak minder geschikt.

  2. Geschikte functies. Bekijk welke vrijwilligersfuncties binnen jouw organisatie geschikt zouden zijn voor mensen die de Nederlandse taal minder goed beheersen. Dit zijn functies waar gesprekken niet te ingewikkeld zijn, zodat mensen op een laagdrempelige manier kunnen oefenen. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten als samen koken, werken in een moestuin of een wandeling maken. 

  3. Afspraken maken. Maak zowel met de vrijwilliger als andere mensen die betrokken zijn duidelijke afspraken. Zo is het voor iedereen duidelijk dat de vrijwilliger niet alleen komt als vrijwilliger, maar ook graag wil oefenen met taal.

  4. Inwerken en begeleiding. Zorg als organisatie voor een goede inwerkperiode. De vrijwilliger zal bij de start misschien wat meer uitleg nodig hebben dan andere vrijwilligers. Neem genoeg tijd om de werkzaamheden toe te lichten, zodat de vrijwilliger zelfstandig aan de slag kan. Geef de vrijwilliger de tijd om te wennen. 

  5. Evalueer. Is de vrijwilliger al een tijdje aan de slag? Bespreek met de vrijwilliger en andere betrokkenen hoe het gaat. Zo hoor je wat er goed gaat en of er dingen beter kunnen. Het kan zijn dat er (tijdelijk) nog extra hulp of begeleiding nodig is om de vrijwilliger te begeleiden. Via een evaluatiegesprek hoor je dit op tijd en kun je actie ondernemen als dat nodig is. 

Beter in taal

Ongeveer 90.000 Rotterdammers tussen de 16 en 65 jaar hebben moeite met lezen, schrijven en/of computeren. Wie goed kan lezen en schrijven, is vaak beter in het vinden en houden van werk, financiën bijhouden, kinderen opvoeden en gezond leven. Met hulp van de gemeente kunnen Rotterdammers beter in taal worden. Er zijn gratis taallessen in de stad. De lessen zijn voor Rotterdammers die Nederlands als moedertaal hebben. En voor Rotterdammers voor wie Nederlands de tweede taal is. Over de voorwaarden om mee te doen ga je naar Beterintaal.nu.

Voor vrijwilligers: taal, vrijwilligerswerk en werkzoekend

De gemeente Rotterdam helpt werkzoekenden die al een tijd zonder werk zitten om mee te blijven doen in de samenleving en zich te blijven ontwikkelen. Door bijvoorbeeld taalles en vrijwilligerswerk. Via Vraagwijzer | Rotterdam.nl kun je een aanvraag doen. Daarna krijg je een gesprek met een medewerker van de gemeente Rotterdam. In dit gesprek gaan jullie samen op zoek naar een een geschikte functie die past bij jouw vraag.

Op zoek naar een taalmaatje?

Ken je iemand die graag beter Nederlands wil leren praten? Of zoek je iemand die af en toe kan voorlezen? Op Zorgzaam010 vind je vrijwilligers die helpen met taal en lezen. Plaats een vraag zodat vrijwilligers kunnen zien wat je nodig hebt. Ook kun je zelf het aanbod bekijken van mensen die kunnen helpen met taal en lezen. Misschien staat er al iemand uit de buurt bij? Je kunt hem of haar dan een berichtje sturen om uit te leggen wat voor hulp je nodig hebt. Lukt het plaatsen van een vraag niet? Vraag dan iemand om te helpen of ga langs bij een van de steunpunten van Zorgzaam010. 


Bronnen 

Unie van Vrijwilligers Rotterdam
www.uvvrotterdam.nl/ 

Vraagwijzer Rotterdam
www.rotterdam.nl/apps/rotterdam.nl/wonen-leven/vraagwijzer/ 

Beter in Taal nu
www.beterintaal.nu/ 

Taalmaatje
www.zorgzaam010.nl/hulpvragers/hulp-nodig-rotterdam-taalmaatje 

Taalmaatje aanbod
https://www.zorgzaam010.nl/hulpaanbod-administratie?page=hulpaanbod-administratie&region%5Blocation%5D=&region%5Blocation_id%5D=&region%5Blocation_type%5D=&q=&key=r6334902b3537b5.70935712&categories%5B%5D=32&sort=date&submitSearchForm=1

Steunpunten van Zorgzaam010
https://www.zorgzaam010.nl/ondersteuning


Dit artikel is opgesteld door/ in samenwerking met BMC/ Advies op Maat. Heb je een verdiepende vraag of wil je een andere vraag stellen waarop je het antwoord niet in de Kennisbank kunt vinden? Dien die vraag dan in door een e-mail te sturen naar netwerk@zorgzaam010.nl.