Personeel inhuren met subsidiegeld

Zijn ingehuurde mensen die betaald worden met subsidiegeld  automatisch verzekerd?

De overheid geeft stichtingen geld om uit te geven aan activiteiten die iets goeds doen voor de samenleving. Dat noemen we ook wel subsidie. Deze activiteiten zorgen namelijk vaak ook dat doelen die de overheid zelf heeft, gehaald worden. Van dit geld kan een stichting bijvoorbeeld materiaal kopen, zelf activiteiten uitvoeren of mensen inhuren die hen helpen. In dit artikel leggen we uit dat die mensen niet automatisch zijn verzekerd via de vrijwilligersverzekering.   

Maasstadpolis voor Rotterdamse vrijwilligers
Wist je dat alle vrijwilligers in Rotterdam sinds 2018 automatisch zijn verzekerd? De gemeente Rotterdam heeft hiervoor de Maasstadpolis afgesloten. Met deze algemene vrijwilligersverzekering zijn  alle vrijwilligers, mantelzorgers en maatschappelijk stagiairs in Rotterdam verzekerd. 

Wat is een vrijwilliger volgens de Maasstadpolis? 
De Maasstadpolis geldt dus voor alle vrijwilligers. Je bent officieel een vrijwilliger als je: vanuit Nederland georganiseerd, onverplicht en onbetaald werk doet. Het gaat dan om:

  • werk in het kader van tegenprestatie (UWV, bedrijfsarts e.d.). Dat betekent dat het werk is voor anderen of voor de samenleving;

  • werk met een maatschappelijk belang. 

Als een stichting mensen inhuurt om hen te helpen, en als de stichting die mensen betaalt met subsidiegeld, dan zijn dat dus geen vrijwilligers. Volgens deze definitie vallen krachten die stichtingen inhuren niet onder de vrijwilligersverzekering van de Maasstadpolis.


Verzekeringen voor inhuur
Voordat je als organisatie voor je vrijwilligers of betaalde medewerkers verzekeringen gaat afsluiten, is het handig om te checken welke verzekeringen je al hebt. Ook is het belangrijk om na te denken over de risico’s die je als organisatie loopt en die je vrijwilligers en betaalde medewerkers lopen. In het dossier ‘Verzekeringen’ van het Platform Vrijwillige Inzet staat duidelijke informatie over de verschillende verzekeringen die mogelijk zijn. Ook vind je er als organisatie een handig stappenplan om uit zoeken welke verzekeringen je het beste kunt afsluiten.

Als je als stichting mensen inhuurt, is het meestal zo dat ze bij bedrijven in dienst zijn. Omdat een bedrijf een rechtspersoon is, heeft zo’n bedrijf meestal zelf al een verzekering afgesloten. De ingehuurde medewerker is dan al verzekerd. Soms is het ook zo dat de inhuur zelf ondernemer is, ook deze mensen hebben vaak zelf al verzekeringen afgesloten. 

Voorbeeld van verzekeringen voor inhuur
Het Platform Vrijwillige Inzet geeft twee voorbeelden van verzekeringen die een stichting extra zou kunnen afsluiten: 

  1. Aanvullende aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers
    Het kan gebeuren dat een vrijwilliger aansprakelijk wordt gesteld voor iets. Als die vrijwilliger geen particuliere aansprakelijkheidsverzekering heeft, of een aansprakelijkheidsverzekering die de schade niet dekt, dan kan de vrijwilligersorganisatie daarvoor zorgen. Die kan namelijk een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers afsluiten. Dat kost niet veel geld, omdat het een zogenoemde ‘secundaire verzekering’ is. Daar wordt alleen maar naar gekeken als er geen andere verzekering is die de schade dekt.

  1. Ongevallenverzekering
    Als een vrijwilliger een particuliere verzekering heeft, betekent dat niet dat de verzekering altijd maar automatisch betaalt als er lichamelijk wat gebeurt met een vrijwilliger tijdens het vrijwilligerswerk of op weg daarnaartoe. Met een ongevallenverzekering krijgt de organisatie of stichting waar het ongeluk met de vrijwilliger gebeurt altijd een bepaald bedrag. Ook als andere verzekeringen niets zouden betalen. Het maakt ook niet uit wie er aansprakelijk is. Deze verzekering betaalt ook als iemand overlijdt of tijdelijk of blijvend invalide wordt.



Dit artikel is opgesteld door/ in samenwerking met BMC/ Advies op Maat. Heb je een verdiepende vraag of wil je een andere vraag stellen waarop je het antwoord niet in de Kennisbank kunt vinden? Dien die vraag dan in door een e-mail te sturen naar netwerk@zorgzaam010.nl.