Wat kunnen we als begeleiders doen om ondernemers die met de deelnemers gaan werken te begeleiden, zodat de kans op terugval beperkt wordt en de kans op groei wordt vergroot? Lees hieronder enkele tips.
1. Coaching van personeel voor een diverse en inclusieve werkcultuur
Voor een veilige omgeving waarin de deelnemer van een traject zich kan ontwikkelen, is het van belang om een omgeving te creëren waarbij het personeel kennis heeft van- en op een juiste manier omgaat met de specifieke doelgroep. Door het aanbieden van coaching van het personeel op gebied van omgang met de doelgroep in de vorm van workshops, wordt er een werksfeer gecreëerd dat eventuele terugval beperkt en meewerkt aan de groei van de deelnemer. Dit zou moeten resulteren in een positieve en open werk cultuur waarin diversiteit en inclusie een grote rol spelen. Op de kennisbank is uitgebreid aandacht besteed aan (het voorkomen van) discriminatie op de werkvloer. Een belangrijk thema binnen een diverse en inclusieve werkcultuur. Ook zijn er cursussen en workshops te volgen op dit thema, zo ook via Zorgzaam010: zie het cursusaanbod op de website van www.zorgzaam010.nl .
2. Begeleiding op de werkvloer door buddy
Naast de leidinggevende op de werkvloer kan er een buddy op werk aangesteld worden, zonder dat de verantwoordelijkheid daar specifiek neergelegd wordt. Dit moet een laagdrempelige buddy zijn waar de deelnemer op terug kan vallen en zich veilig bij voelt. Een buddy draagt ook bij aan het creëren van een ‘leer- werk’ situatie. Zorg er hierbij voor dat de deelnemer kan oefenen in een werksituatie met de aangestelde buddy. Deze buddy kan samen met de deelnemer optrekken, bijvoorbeeld door mee te werken. De deelnemer leert hierbij van voorbeeldgedrag.
3. Netwerk van ondernemers
Om ondernemers die met deze doelgroep werken te begeleiden zou er een netwerk van ondernemers die met deze doelgroep werkt opgericht kunnen worden. In de vorm van een gezellige bijeenkomst of borrel kunnen ondernemers periodiek ervaringen met elkaar delen en sparren voor verbetering. Belangrijk is dat er tijdens deze borrels ook wordt geïnvesteerd in de waardering voor deze ondernemers. Ook hier kan een certificaat aan te pas komen.
4. Buddy van de week!
De deelnemers van de trajecten kunnen een wekelijkse of maandelijkse buddy van de week/maand kiezen in gezamenlijkheid, die een aangeboden cadeautje/voedselpakket van de voedseltuin kan geven aan de door de deelnemers gekozen buddy van de week/maand. Dit versterkt het gevoel van verantwoordelijkheid en inclusie van de deelnemers, en werkt binnen de ondernemingen die werken met de deelnemers, mee aan waardering wat voor een leuke werksfeer zorgt.
Dit artikel is opgesteld door/ in samenwerking met BMC/ Advies op Maat. Heb je een verdiepende vraag of wil je een andere vraag stellen waarop je het antwoord niet in de Kennisbank kunt vinden? Dien die vraag dan in door een e-mail te sturen naar netwerk@zorgzaam010.nl.