Hoe laat je waardering blijken aan jouw vrijwilligers?

Vrijwilligers, een onmisbaar onderdeel van je organisatie. Je waardering laten blijken voor jouw vrijwilligers kan op allerlei manieren. Hieronder een paar suggesties opgedeeld in verschillende categorieën.

Waardering is maatwerk
Waarderen kan op veel verschillende manieren. Hierbij is het belangrijk om op te letten wat de vrijwilligers binnen jouw organisatie belangrijk vinden. Het gaat vaak niet om de luxe, maar om de ontmoeting en het gebaar. Wel is het belangrijk rekening te houden met wensen van bepaalde leeftijdsgroepen of met een specifieke situatie, maar ook inspelen op persoonlijke wensen. De ene vrijwilliger is blij met een kerstpakket, de ander wil liever een schouderklopje. Uiteindelijk krijg bestaat de waardering natuurlijk uit het werk wat gedaan wordt en de waardering hiervoor van de doelgroep. Hieronder noemen we een aantal voorbeelden van waardering.

Originele bedankjes in alle soorten en maten
Op https://thehappyvolunteer.com/40-originele-bedankjes-voor-vrijwilligers/ vind je 40 originele bedankjes die jij jouw vrijwilligers kunt geven. Deze bedankjes zijn ingedeeld in verschillende categorieën zoals cadeautjes, cadeaubonnen, zelf maken, digitale activiteiten en meer. Zo is er voor ieder wat wils!

Ook komt Zorgzaam010 dit jaar (waarschijnlijk) weer met een decemberkalender waarbij vrijwilligers kunnen kiezen uit verschillende cadeautjes. Deze kalender is beschikbaar voor alle vrijwilligers, dus ook die actief zijn bij jouw organisatie.

Professionele waardering
Vrijwilligerswerk doen kan ook op professioneel vlak van waarde zijn. Steeds meer bedrijven en organisaties zijn op zoek naar werknemers die maatschappelijke betrokken zijn en zich willen inzetten voor de medemens. Daarnaast is vrijwilligerswerk een mooie kans om nieuwe vaardigheden en ervaring op te doen. Hieronder hebben we 2 manieren onder elkaar gezet waarop jij professionele waardering kan geven aan je vrijwilligers:

  1. Zorg dat jouw organisatie een organisatieprofiel heeft op LinkedIn. LinkedIn is hét zakelijke online netwerkplatform waarop bedrijven, organisaties en personen een profiel kunnen aanmaken en in contact kunnen komen met elkaar. Als jouw organisatie een profiel heeft op LinkedIn, kunnen vrijwilligers heel gemakkelijk aan hun persoonlijke profiel toevoegen dat ze actief zijn voor jouw organisatie.
  2. Via https://www.europass.nl/producten/vrijwilligers/ kun je gratis en heel eenvoudig samen met je vrijwilliger(s) een professioneel uitziend certificaat maken waar onder andere op staat hoelang de vrijwilliger actief is geweest en welke kennis, competenties en vaardigheden zijn opgedaan.

Podium geven aan vrijwilligers
Vrijwilligers brengen mooie verhalen met zich mee die je een podium kunt geven. Via Zorgzaam010 kun je een interview met een vrijwilliger laten opmaken over diens ervaring met vrijwilligerswerk. Dit interview kan gedeeld worden op Zorgzaam010, sociale media kanalen en natuurlijk door jezelf. Dit is leuk voor de vrijwilliger zelf en inspirerend voor anderen. Geïnteresseerd? Laat ons de contactgegevens weten van de vrijwilliger (na akkoord) via info@zorgzaam010.nl en dan regelen wij de rest! Lees hier de verhalen die nu online staan: www.zorgzaam010.nl/inspiratie

Een bedankje via Zorgzaam010
Heb jij jouw vrijwilliger(s) geworven via Zorgzaam010? Geef het dan een bedankje via het platform. Als iemand matcht met jouw hulpvraag, krijg je een e-mail met de knop ‘schrijf een bedankje’. Via deze knop kun je de vrijwilliger heel gemakkelijk bedanken voor diens inzet.

Prijzen
Vereniging NOV is een vereniging die opkomt voor de belangen van vrijwilligers. Bijna 7 miljoen mensen in Nederland doen vrijwilligerswerk. Wie zich vrijwillig inzet, verdient aandacht en ondersteuning. Daarom organiseert NOV elk jaar de Nationale Vrijwilligersprijzen.

Lokale vrijwilligersorganisaties, -initiatieven en -projecten kunnen zich opgeven voor de Nationale Vrijwilligersprijzen! Alle vrijwilligersorganisaties kunnen dan ook hun vrijwilligers bedanken. Die vrijwilligers maken kans op de VriendenLoterij Passieprijs. Elk jaar zijn er nieuwe deadlines voor het aanmelden van vrijwilligers. Kijk voor meer info op www.vrijwilligersprijzenlokaal.n

Wat doen anderen?
Bedenken hoe je waardering wil tonen voor jouw vrijwilligers, hoef je natuurlijk niet alleen te doen. Andere organisaties zitten met precies dezelfde vraag. Leg eens contact met andere organisaties om te vragen wat zij doen of neem contact op met ons. We denken graag mee!

Op zoek naar nog meer ideëen? Hieronder een top 15 met suggesties:

  1. Een compliment geven door iemands inzet publiekelijk te benoemen, bijvoorbeeld tijdens vergaderingen. En een figuurlijk schouderklopje door aandacht te besteden aan de prestaties van de vrijwilliger.
  2. Training: de mogelijkheid om cursussen en trainingen te volgen.
  3. Weet waar vrijwilligers mee bezig zijn en dat ze zich goed voelen over wat ze doen.
  4. Attentie: een kaartje of een persoonlijke brief bijvoorbeeld bij verjaardagen en jubilea of belangrijke gebeurtenissen in hun privéleven.
  5. Cadeau: een cadeau bij hun verjaardag of op een speciaal moment in het jaar, bijvoorbeeld kerst.
  6. De ‘Vrijwilliger van de maand/het jaar': de organisatie kiest elke maand of elk jaar de beste vrijwilliger en zet de winnaar in de schijnwerpers.
  7. Geef jullie project/vrijwilligersgroep op voor lokale of landelijke prijzen. 
  8. Publiciteit: schrijf in ledenbladen of speciale uitgaven over de inzet van jouw vrijwilligers, informeer de lokale pers over het fantastische werk van jouw vrijwilligers.
  9. Speciale privileges: beschikbaar stellen van ruimtes, gereedschap en materiaal voor privégebruik.
  10. Kortingen op het lidmaatschap van de vereniging of club, op (club)artikelen of het gebruik van accommodaties.
  11. Organiseer een Vrijwilligersdag (brunch, uitje, borrel, teambuildingsdag of spelletjesmiddag). 
  12. Toon belangstelling voor de persoonlijke interesses van vrijwilligers en hun leven buiten het vrijwilligerswerk.
  13. Besteed middelen (tijd en geld) aan vrijwilligersondersteuning.
  14. Introduceer de vrijwilligers aan de betaalde krachten.
  15. Maatjesprojecten: informeer ook bij de maatjes naar hoe ze de match ervaren.

Lees ook dit artikel over het waarderen en belonen van vrijwilligers.

Dit artikel is opgesteld door/ in samenwerking met BMC/ Advies op Maat. Heb je een verdiepende vraag of wil je een andere vraag stellen waarop je het antwoord niet in de Kennisbank kunt vinden? Dien die vraag dan in door een e-mail te sturen naar netwerk@zorgzaam010.nl.