Gevolgen BTW verhoging naar 21% voor verenigingen en stichtingen.

Het kabinet was in 2024 van plan de BTW op sport te verhogen van 9% naar 21%, een flinke verhoging dus. Voor nu is dit idee van de baan, maar stel dat dit voorstel weer ter sprake komt, wat zouden de gevolgen hiervan zijn? 

Voor de clubs, verenigingen en stichtingen

De toegankelijkheid voor sporters wordt dus verlaagd, wat betekent minder leden en ook minder inkomsten voor clubs, verenigingen en stichtingen. Het lidmaatschapsgeld van niet-commerciële verenigingen, zoals voetbal- of hockeyclubs, is vrijgesteld van BTW. De kans dat de contributie dan alsnog omhoog gaat, of dat sportverenigingen verdwijnen, is volgens sportonderzoeker de Boer wel groot. Dat komt onder andere doordat leden van bijvoorbeeld een zwemvereniging die in een btw-belast zwembad zwemmen wel BTW betalen. 

Voor de leden 

Sportonderzoeker De Boer (2022) heeft gekeken naar hoe sportdeelname invloed kan hebben op gezondheid. Hij vergeleek verschillende buurten met elkaar die qua inkomen en/of opleiding op elkaar leken. Hij vond dat de buurt waar meer mensen sporten lagere zorgkosten hebben dan de anderen. Dit is natuurlijk een langer termijn effect, maar op korte termijn zullen leden vooral geraakt worden door hogere lidmaatschapskosten. Uit onderzoek van NOC*NSF uit 2023 blijkt dat volwassenen met een praktijkopleiding het meest zullen worden geraakt door prijsverhogingen omdat zij het meest gebruik maken van deze commerciële aanbieders. Ook is bekend dat sporten en beweging helpt bij het voorkomen van stress, burn-out en andere gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Voor de vrijwilligers die in deze sector werken

In de sport zijn zo’n 2,4 miljoen mensen actief als vrijwilliger en ruim 5,3 miljoen mensen zijn lid van een sportvereniging. Als de BTW op sport wordt verhoogd, kunnen de gevolgen voor vrijwilligers in deze sector indirect zijn, maar niet onbelangrijk. Zo kan er bijvoorbeeld minder budget zijn voor ondersteuning. Door hogere lasten kan er minder budget overblijven voor vrijwilligersvergoedingen, opleidingen of andere ondersteunende middelen. Ook als organisaties hun betaalde medewerkers niet meer kunnen bekostigen, wordt de druk hoger gezet op vrijwilligers. Dit kan weer invloed hebben op de motivatie van deze vrijwilligers als ze een te zware werkdruk ervaren. Als sponsors of subsidiënten (= een persoon of instantie die subsidie verleend) afhaken vanwege hogere kosten of lagere inkomsten van organisaties, kan dit druk zetten op vrijwilligers om zelf meer in te springen of fondsen te werven. Ook kunnen zij dan gevraagd worden om taken op zich te nemen waar extra training voor nodig is, maar waar gaat dit geld dan vandaan komen?

Zijn er dan andere middelen of alternatieven beschikbaar gesteld in de gemeente Rotterdam?

De gemeente Rotterdam biedt verschillende middelen en subsidies om sportclubs en verenigingen te ondersteunen. Naast de gebruikelijke subsidies van de overheid/gemeente (zoals de jeugdsportsubsidie, incidentele subsidies en basissubsidies) bieden zij ook gesubsidieerde tarieven voor het gebruik van gemeentelijke sportaccommodaties zoals sporthallen, velden en zwembaden. Ook ondersteunt de gemeente bouw en het onderhoud van sportfaciliteiten, vaak in samenwerking met deze verenigingen. Ze kunnen ook indirecte ondersteuning bieden, zoals het opzetten van campagnes om vrijwilligers te werven of trainingen te bieden voor het ontwikkelen van vrijwilligersmanagement binnen sportclubs, verenigingen en organisaties.

Vanuit het Jeugdfonds Sport & Cultuur wordt financiële ondersteuning geboden, zoals de kosten voor kleding of contributie, aan kinderen uit gezinnen met een laag inkomen, zodat zij lid kunnen worden van een sportvereniging. De gemeente werkt ook samen met het Sportbedrijf Rotterdam: zij bieden advies en praktische ondersteuning aan sportverenigingen op het gebied van bestuur, ledenwerving, vrijwilligersmanagement en financiële duurzaamheid. Het Rotterdamse sportplus-programma ondersteunt verenigingen die zich inzetten voor maatschappelijke doelen, zoals het bevorderen van gezondheid, bestrijden van eenzaamheid of het bieden van integratiekansen. 

Bronnen

Iedereen in beweging — Sportbedrijf Rotterdam. (z.d.). Sportbedrijf Rotterdam. 

https://www.sportbedrijfrotterdam.nl/ 

Jeugdfonds Sport & Cultuur. (2024, 1 november). Rotterdam - Jeugdfonds Sport & Cultuur. 

https://jeugdfondssportencultuur.nl/fondsen/rotterdam/

SportPlus - Rotterdam Sportsupport. (2024, 6 februari). Rotterdam Sportsupport.

https://www.rotterdamsportsupport.nl/project/sportplus 

Ter Veer, J., & Ter Veer, J. (2024, 21 september). Zorgen om btw-verhoging: “Sportdeelname is belangrijke 

voorspeller van zorgkosten”. NOS. https://nos.nl/artikel/2538001-zorgen-om-btw-verhoging-sportdeelname-is-belangrijke-voorspeller-van-zorgkosten.

Vrijwilligerswerk en het Hoofdlijnenakkoord 2024 -2028 - NOV - Platform Vrijwillige Inzet. (z.d.). NOV - Platform 

Vrijwillige Inzet. https://vrijwilligerswerk.nl/nieuws+en+blogs/2747176.aspx?t=vrijwilligerswerk-en-het-hoofdlijnenakkoord-2024--2028#sport