Hoe waardeer je de ontwikkeling van deelnemers van jouw sociale project?

Begeleiding van deelnemers in sociale arbeidsmatige participatieplekken, hoe waardeer je de ontwikkeling van de deelnemers zodat de kans op terugval beperkt wordt en de kans op groei wordt vergroot? Lees hieronder 4 tips.

1. In gesprek met de doelgroep

Om in te zetten op de waardering van de ontwikkeling van de deelnemers in de sociale en arbeidsmatige participatieplekken wil je allereerst weten wat een deelnemer verstaat onder “waardering”. Het is daarom verstandig om persoonlijk met de deelnemers in gesprek te gaan om te kijken waar voor deelnemer de behoefte van waardering ligt. Dit kan op een laagdrempelige manier, door simpelweg het gesprek aan te gaan.

2. Waarderingsbudget gericht op persoonlijke ontwikkeling

De deelnemers van de Voedseltuin en Pluspunt doen ervaring en kennis op binnen de organisaties en werken op deze manier aan hun ontwikkeling. Om ontwikkeling verder te stimuleren, kan er ruimte gemaakt worden voor een waarderingsbudget dat uitgegeven mag worden aan ontwikkeling op persoonlijk gebied, ingevuld naar de wens van de deelnemer zelf. Denk hierbij aan een ontwikkelbudget waarmee de deelnemer zelf iets kan doen, wat de deelnemer zelf altijd al graag had wilden doen: het spelen van gitaar spelen of het halen van een camera voor fotografie. Hiermee stimuleer je verdere ontwikkeling op persoonlijk gebied op een positieve manier. Bedenk hierbij welk beschikbaar budget voor handen is of moet zijn om dit te realiseren.

3. Laat iemand shinen!

Naast het verzilveren van de ervaring die de deelnemers opdoen tijdens hun werkzaamheden in de vorm van een diploma of certificaat, wat de Voedseltuin nu al doet, kan er ook worden ingezet op de waardering van deze mooie resultaten door de omgeving. Dit kan door het creëren van een sociaal mediapagina waar foto’s en filmpjes van de resultaten van het geleverde werk op gepost kunnen worden. Daarnaast kun je de deelnemers zelf laten vertellen waar zij nou écht trots op zijn. Op deze manier kunnen deelnemers ook elkaars resultaten zien. Bij het posten op een sociaal mediapagina moet er rekening gehouden worden met de AVG. Meer weten over de AVG? In de kennisbank van Advies op Maat wordt aandacht besteedt aan privacy en het op de juiste manier omgaan met de AVG-wetgeving.

4. Groepswaardering

Door het geven van een functie aan de deelnemers binnen de organisatie zorgt men voor gevoel van waardering en verantwoordelijkheid binnen het bedrijf. Door het uitoefenen van deze functie dragen ze bij aan het productieproces en doen zij kennis en ervaring op in de organisatie. Deze waardering kan verder gestimuleerd worden door een groepsgevoel/erbij horen. Denk hierbij aan bedrijfskleding, bijvoorbeeld een shirtje met logo, waarmee de deelnemer zichzelf kan identificeren met een bedrijf. Hierdoor wordt het groepsgevoel gestimuleerd en voelt een deelnemer zich sneller gewaardeerd.

Lees ook dit artikel van de NOV over ontwikkelkansen van vrijwilligers.

Dit artikel is opgesteld door/ in samenwerking met BMC/ Advies op Maat. Heb je een verdiepende vraag of wil je een andere vraag stellen waarop je het antwoord niet in de Kennisbank kunt vinden? Dien die vraag dan in door een e-mail te sturen naar netwerk@zorgzaam010.nl.