Veel mensen doen vrijwilligerswerk omdat zij zich in willen zetten voor de medemens, zonder dat zij een tegenprestatie terug verwachten. Er zijn verschillende certificaten die uitgereikt kunnen worden aan vrijwilligers. Dit is niet alleen een teken van waardering, maar het kan de persoon ook helpen bij het krijgen van een baan. Diegene die vrijwilligerswerk heeft gedaan kan zo op een duidelijke manier aantonen wat hij/zij heeft gedaan en wat hij/zij heeft geleerd.
Nederlandse en Europese vrijwilligerscertificaten
Dit certificaat kan gegeven worden aan vrijwilligers, maar ook aan organisaties. Een Europass certificaat beschrijft wat een vrijwilliger voor werkzaamheden heeft gedaan. Ook wordt er beschreven wat de competenties van de vrijwilliger zijn. Door de eenduidig gepresenteerde informatie kunnen vrijwilligersorganisaties kandidaten voor een vrijwilligersvacature met elkaar vergelijken. Ook neemt het document werk uit handen. Als een vrijwilliger vraagt om een referentie, hoeven vrijwilligersorganisaties geen apart document meer op te stellen. Zij kunnen dit standaarddocument gebruiken.
Er zijn organisaties die afhankelijk zijn van het werken met vrijwilligers. Door het aanreiken van dit certificaat laat het bedrijf zien dat zij vrijwilligers serieus nemen. Daarnaast wordt het voor een vrijwilliger aantrekkelijker gemaakt om voor deze organisatie te werken.
Jongeren tussen 14 en 27 jaar kunnen tijdens hun maatschappelijke diensttijd (MDT) ervaring opdoen. MDT is iets wat jongeren naast school, studie en werk kunnen doen. Of juist in een vakantie of tussenjaar. Het is ook mogelijk om hiervoor een certificaat te krijgen.
Dit MDT-certificaat is een erkenning van de inspanningen die de jongere tijdens zijn MDT-jongerenreis heeft verricht en de resultaten die de jongere heeft geboekt. De jongere zelf, én degene aan wie de jongere dit MDT-certificaat laat zien, kan in één oogopslag zien wat hij heeft gedaan, op welke manier hij aan de pijlers heeft gewerkt, wat hij heeft geleerd en welke ervaringen hij heeft opgedaan. Voor de jongere is het daarmee een samenvatting van zijn gehele jongerenreis. En de overige lezers, bijvoorbeeld een toekomstige opleiding of een toekomstige werkgever krijgen een goed beeld van de ervaringen van de jongere.
Deze krijg je wanneer je mee hebt gedaan aan een project via het Europees Solidariteitskorps. De Youthpass richt zich tot jonge mensen tussen de 18-30 jaar. Met het Youthpass-certificaat toon je aan dat educatieve ervaringen hebt opgedaan. Op hun site vind je verschillende projecten waar je je als vrijwilliger aan kan melden.
EVC staat voor Erkenning Verworven Competenties. In een EVC procedure verzamelt een kandidaat bewijzen van wat hij of zij weet of kan. Al het bewijs wordt beoordeeld ten opzichte van landelijk erkende beroepsstandaarden. Diploma’s tellen mee, maar juist ook levens- en werkervaring. Al het bewijs wordt vastgelegd in een ErVaringsCertificaat. Tijdens een EVC-procedure worden kennis en kunde van werknemers nauwkeurig in kaart gebracht. Duidelijk wordt wat mensen allemaal hebben geleerd op het werk en ook daarbuiten.
Talent 010 is erkend EVC aanbieder door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Talent010 kan vrijwilligers in de gemeente Rotterdam ondersteuning bieden bij het verkrijgen van het EVC-certificaat.
De Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk kan het certificaat ‘Goed Geregeld’ uitreiken aan een organisatie. Dit is een landelijke kwaliteitsonderscheiding en laat zien dat het vrijwilligersbeleid van een organisatie op orde is. Wanneer er sprake is van goed vrijwilligersbeleid, kunnen betere resultaten behaald worden met betrekking tot het werven en het behouden van vrijwilligers.
Internationale vrijwilligerscertificaten
Wil je op internationaal niveau impact maken en vrijwilligerswerk doen? Je kan er ook voor kiezen om in het buitenland vrijwilligerswerk uit te voeren.
Dit certificaat krijg je uitgereikt wanneer je een aantal online trainingen hebt afgerond. International Volunteer HQ werkt samen met Global Travel Academy voor het verzorgen van deze online trainingen. Er zijn drie cursussen die je kan volgen voor certificaten, namelijk: internationaal vrijwilligerswerk, veilig en gezond reizen en reisveiligheid.
- Certificaten voor medisch vrijwilligerswerk
Wanneer je medisch vrijwilligerswerk doet in het buitenland, ook buiten Europa, wordt dit erkend door veel medische verenigingen, instellingen en scholen. Voorbeelden van organisaties hiervan zijn Mercy Ships en Love Volunteers.
- Erkenning van vrijwilligerswerk
Wanneer je ergens een vrijwilligersprogramma hebt afgerond, kan deze organisatie een certificaat uitreiken die laat zien dat je een vrijwilligersprogramma of -cursus hebt gedaan. Voor stages in het buitenland is het ook mogelijk om certificaten te krijgen.
Je kan ervoor kiezen om in het buitenland Engelse lessen te geven. Op deze manier kan je gecertificeerd worden als “Teach English as a Foreign Language” (TEFL). Angloville is een voorbeeld van een organisatie die Engelstalige programma’s aanbiedt.
- Certificaten voor natuurbehoudvrijwilligers
Er zijn veel organisaties die zich inzetten voor de natuur, zoals GoEco. Zij werken aan het behouden van de zee. Ook kan je daar als vrijwilliger aan de slag met andere programma’s die te maken hebben met de natuur en dieren.
Open Badges
Cities of Learning is een online platform waarmee jongeren op basis van wat zij leuk vinden werkervaring op kunnen doen. Deze jongeren kunnen vervolgens Open Badges krijgen voor hun werk. Dit is een digitale manier om hun inzet te herkennen en waarderen. De (tijdelijke) werkervaring doen de jongeren op bij sociaal ondernemers in Rotterdam of bij zogenaamde leerpraktijkcentra. Deze organisaties zijn aangesloten bij Cities of Learning. Voorbeelden van aangesloten organisaties zijn:
Op de Rotterdam City of Learning website kan je zien wat er nog meer mogelijk is in Rotterdam. En meer goede voorbeelden vind je via deze link.
Het is belangrijk dat de Open Badges er zijn zodat de ontwikkeling van deze jongeren zichtbaar wordt. De Open Badges kunnen digitaal gedeeld worden zodat ook anderen weten wat deze jongeren kunnen. Vanuit de gemeente Rotterdam (afdeling Werk en Inkomen) zijn de Open Badges vooral een middel om jongeren zich bewust te laten zijn van hun eigen ontwikkelingen waardoor doorgroeien naar werk misschien mogelijk wordt.
Erasmusspeld
De Erasmusspeld kan gegeven worden aan mensen die zich op bijvoorbeeld sociaal, cultureel of economisch gebied hebben ingezet voor Rotterdam. De mensen die een Erasmusspeld kunnen krijgen hebben minimaal tien jaar als vrijwilliger gewerkt. Lees in dit artikel meer over de Erasmusspeld.
Bronnen
Europass certificaat voor vrijwilligers: www.europass.nl/producten/vrijwilligers/
Krijg een certificaat voor jouw vrijwilligerswerk: www.europeansolidaritycorps.nl/krijg-een-certificaat-voor-jouw-vrijwilligerswerk
Welcome to Youthpass: www.youthpass.eu/en/
MDT-certificaat: https://mdt-certificaat.nl/het-mdt-certificaat/
Maak de wereld mooier: www.europeansolidaritycorps.nl
Vrijwilligerswerk: www.europeansolidaritycorps.nl/voor-jongeren/vrijwilligerswerk
Veelgestelde vragen - Vrijwilligerswerk: waar moet je beginnen: https://europa.eu/youreurope/citizens/education/volunteering/find/faq/index_nl.htm
Top 15 organisaties die vrijwilligerswerkcertificaten afgeven in 2022: https://kiiky.com/nl/certificaten-voor-vrijwilligerswerk/
Volunteer Certificates: www.volunteerhq.org/volunteer-certificates/
Als medische vrijwilliger aan boord bij Mercy Ships: www.mercyships.nl/vrijwilligershandboek/als-medische-vrijwilliger-aan-boord-bij-mercy-ships/
Angloville - Angloville. Discover Europe while having a multicultural experience. Learn English or volunteer abroad:
https://angloville.com
Affordable Volunteer Abroad Programs | Life Changing Travel: www.lovevolunteers.org
Volunteer Abroad - Affordable & Trusted Programs - Wildlife, Teaching English and More | GoEco: www.goeco.org/
Talent010 ECV: http://www.talent010.nl/evc/
PEP Vrijwilligershandboek: https://pep-ebook.nl/hoofdstuk/publiciteit-communicatie/artikel/certificering
Dit artikel is opgesteld door/ in samenwerking met BMC/ Advies op Maat. Heb je een verdiepende vraag of wil je een andere vraag stellen waarop je het antwoord niet in de Kennisbank kunt vinden? Dien die vraag dan in door een e-mail te sturen naar netwerk@zorgzaam010.nl.