Waarderen en belonen van vrijwilligers

Het waarderen en belonen van vrijwilligers kun je doen tijdens de Nationale Dag van de Vrijwilliger, maar ook op andere momenten in het jaar is dit belangrijk.

Waardering
Waardering is het beseffen dat iemand of de inzet van iemand waardevol is. Waarderen is maatwerk. Wat vooral belangrijk is, is de persoonlijke aandacht en ondersteuning. Dit begint al bij de kennismaking met de vrijwilliger. Waarom wil iemand zich inzetten voor jouw organisatie? Wat is de motivatie? Wat zijn persoonlijke interesses en capaciteiten? Het maakt verschil of iemand werkervaring op wil doen of dat iemand op zoek is naar een zinnige of gezellige tijdsbesteding. Aansluiten op de motivatie en behoefte van de vrijwilliger is de eerste stap.

Tips bij het waarderen van vrijwilligers in de verschillende fasen

Startfase:

  • Goede intake en introductie, over en weer zijn motivaties en redenen bekend;
  • Duidelijke taakomschrijving met afgebakende taken en een duidelijke opdracht
  • Helderheid over de gedragsregels binnen de organisatie

Uitvoerende fase:

  • Meeleven en ondersteunen, persoonlijke interesse tonen
  • Goede begeleiding, duidelijk aanspreekpunt
  • Regelmatig overleg over de voortgang, uit interesse maar ook om te overleggen of de werkzaamheden nog aansluiten bij de vrijwilliger of dat hij of zij misschien meer wil of kan;
  • Deskundigheidsbevordering aanbieden passend bij de interesses en mogelijkheden van de vrijwilliger;
  • Vrijwilligers laten participeren, hen serieus nemen en mee laten denken over organisatiebeleid.

Afrondende fase:

  • Goede evaluatie over hoe het vrijwilligerswerk is geweest, bijvoorbeeld door een evaluatieformulier of door een afsluitend gesprek en een bedankje.

Belonen
Belonen is waarderen middels een presentje, een feest of een maaltijd. Dit is dus anders dan salaris. Belonen kan op verschillende manieren. Let daarbij goed op wat de vrijwilligers binnen jouw organisatie belangrijk vinden. Het gaat vaak niet om de luxe, maar om de ontmoeting en het gebaar. Uiteindelijk krijg je de waardering natuurlijk uit het werk wat gedaan wordt en de waardering hiervoor van de doelgroep. De waarde van een beloning is erg persoonlijk en vraagt maatwerk. Rekening houden met wensen van bepaalde leeftijdsgroepen of met een specifieke situatie, maar ook inspelen op persoonlijke wensen. De ene vrijwilliger is blij met een kerstpakket, de ander wil liever een schouderklopje. In de kern is waarderen echter belangrijker dan belonen.

Wat vrijwilligers doen is onbetaalbaar maar je kunt ze natuurlijk altijd via waarderingsuitingen of beloningen laten zien dat je ze waardeert voor het werk dat ze doen. Maat houden in beloningen; deze moet ‘passen' in de context van de organisatie. Vrijwilligers van een patiëntenvereniging stelden bijvoorbeeld geen prijs op een cadeau bij een lustrum. Het budget zien ze liever besteed aan een zinvol project.

Lees ook dit artikel met leuke voorbeelden voor het waarderen en belonen van jouw vrijwilligers.

Dit artikel is opgesteld door/ in samenwerking met BMC/ Advies op Maat. Heb je een verdiepende vraag of wil je een andere vraag stellen waarop je het antwoord niet in de Kennisbank kunt vinden? Dien die vraag dan in door een e-mail te sturen naar netwerk@zorgzaam010.nl.