Waar kun jij aankloppen om extra budget te krijgen voor jouw vrijwilligersinitiatief?

Aan het ontwikkelen van initiatieven voor jouw doel of doelgroep en het runnen van een vrijwilligersorganisaties zijn vaak kosten verbonden. Om dit geld bij elkaar te krijgen én om niet afhankelijk te zijn van één financier, geven we hier inspiratie voor verschillende mogelijkheden.

Er zijn verschillende manieren om extra budget aan te vragen. Het één leent zich goed voor het ophalen van een klein bedrag, het ander stelt meer eisen maar geeft misschien ook meer mogelijkheden voor een grotere financiering of ondersteuning naast een geldbedrag. 

1. Fondsenwerving 

Fondsenwerving is een belangrijke manier om inkomsten voor jouw organisatie of project te verkrijgen. Fondsen zijn er in verschillende vormen en maten: van grote fondsen met een landelijke dekking, tot kleine fondsen met een heel lokaal of specifiek karakter. Er zijn vermogensfondsen die bijvoorbeeld in het beheer van een vermogende familie zijn, of fondsen opgericht als onderdeel van een commercieel bedrijf die op deze manier maatschappelijk betrokken is. Voorbeelden van fondsen zijn het Oranje Fonds, de Rabo Foundation of Stichting De Verre Bergen. 

Om in aanmerking te komen voor een fonds moet je als organisatie vrijwel altijd een stichting of vereniging zijn. Op deze website kun je terugvinden wat het verschil tussen een stichting en een vereniging is. Ook moet er een aanvraag geschreven worden of een projectplan worden ingediend. Niet alle aanvragen worden goedgekeurd; vaak zijn er zoveel aanvragen dat een fonds een keuze moet maken. Hiervoor selecteren zij vaak op kwaliteit van het voorstel en of het goed aansluit op de doelen die het fonds zelf nastreeft. Houd de volgende punten in gedachten als je fondsen wil gaan werven: 

  • Realiseer je dat fondsenwerving tijd kost. Het is belangrijk om je idee en doel goed te formuleren. Besef je ook dat niet alle aanvragen gehonoreerd kunnen worden. 

  • Zoek een of meerdere geschikte fondsen waar je een aanvraag wil doen. Verdiep je in de doelstellingen van het fonds en kijk of dat aansluit bij jouw eigen initiatief. Aan het eind van dit artikel staan een aantal tips voor als je zelf een fonds wilt zoeken op internet. Je kunt ook de website Fondsenzoeker gebruiken (tegen betaling kun je de volledige zoekfunctie gebruiken).

  • Bekijk goed of jouw project of organisatie aan de gestelde voorwaarden van het fonds voldoet. Soms kun je een quickscan invullen die aangeeft of jouw idee in aanmerking komt.

  • Onderzoek de termijnen en doorlooptijden van aanvraag tot toekenning, en houd hier rekening mee in je planning 

  • Doe de online cursus fondsenwerving (gratis) om goed beslagen ten ijs te komen. Hier krijg je ook tips voor het schrijven van een plan en een begroting. 

  • Maakt contact met het fonds. Bel of mail en leg je plan voor, of kijk of er een spreekuur is. Op deze manier krijg je beter zicht op de gestelde eisen en kan je jouw plan zo formuleren dat je meer kans van slagen hebt, of concluderen dat een ander fonds wellicht beter past. 

  • Maak een goed plan en zorg dat je duidelijk overbrengt wat je met je geplande activiteit wil bereiken. Waarom is het project of jouw organisatie nodig? Beschrijf daarna wat je wil gaan doen om het aan te pakken en hoe je het gaat bereiken. Beschrijf ook hoe je de impact van jouw werk wil meten of evalueren. Schrijf je plan met heldere kopjes. 

  • Co-financiering: zorg dat je meerdere bronnen hebt die het plan financieren of geef aan wat je eigen inbreng is. Dit kan geld zijn die op andere manieren opgehaald is, of uren aan arbeid ingezet door vrijwilligers. Geef het ook aan als je meerdere fondsen aanschrijft. 

  • Is je aanvraag afgewezen? Neem contact op met het fonds voor een toelichting en feedback. Hier kan je als organisatie van leren. Bedenk ook dat het geen afwijzing is van jouw project, maar dat een fonds vaak simpelweg keuzes moet maken omdat er veel aanvragen binnenkomen. 

  • Is je aanvraag toegekend? Gefeliciteerd! Je kan nu van start met de geplande activiteiten. Bekijk nogmaals de voorwaarden voor verantwoording achteraf. Meld eventuele veranderingen binnen het project op tijd bij het fonds. Bij een toekenning boven een bepaald bedrag is soms een extra projectevaluatie met controleverklaring van de accountant nodig. Dit staat aangegeven in de toekenning van het fonds. 

Voorbeelden van fondsen waar je een aanvraag kunt doen vind je onderaan deze pagina. 

2. Subsidie

Subsidies voor vrijwilligersorganisaties of projecten kunnen ook bij de gemeente aangevraagd worden. Een subsidie wordt vaak voor één of enkele jaren verstrekt en moet na afloop opnieuw aangevraagd worden. De aanvraag van een subsidie verloopt via een door de gemeente vastgestelde route. Ook moet de subsidie achteraf verantwoord (vastgesteld) worden. Net als bij fondsenwerving geldt ook hier dat het belangrijk is om je te verdiepen in de voorwaarden van de gemeente om tot een succesvolle aanvraag te komen. Informatie over hoe een subsidie bij de gemeente Rotterdam aangevraagd kan worden en voor welke thema’s activiteiten vind je op deze website.

3. Crowdfunding

Crowdfunding is ontstaan na de financiële crisis in 2008. Crowdfunding houdt in: het financieren van projecten of ondernemingen door kleine bijdragen vanuit het (eigen) netwerk. Op een online platform geef je aan wat het doel van je project is en hoeveel er nog nodig is. Het is een informele manier van werven waarbij via het eigen netwerk en sociale media toch een groot publiek bereikt kan worden. Er zijn veel verschillende crowdfunding platforms. Bij sommige geldt de gift als een donatie, bij anderen als een (renteloze) lening. Een voorbeeld van een crowdfunding platform gericht op lokale initiatieven is Voor je Buurt

4. Sponsoracties, donaties en collectes

Sponsoracties, (eenmalige) donaties en collectes zijn goede manieren om op korte termijn extra budget te genereren. Ze kunnen variëren van groot opgezet tot klein, lokaal en ludiek. Het voordeel is dat er geen voorwaarden aan verbonden zijn zoals bij fondsen of subsidies. Onderzoek bijvoorbeeld of het mogelijk is een online button op je website te installeren voor het maken van een eenmalige donatie door een bezoeker. Stimuleer mensen in je netwerk om als verjaardagscadeau een gift aan jouw organisatie te geven. Of organiseer een ouderwetse sponsorloop, kledingruil of benefietconcert. Klik hier om inspiratie op te doen voor het organiseren van een actie of evenement.

5. Nalatenschappen

Een bijzondere manier van fondsenwerving is via nalatenschappen. Soms willen mensen een goed doel of vrijwilligersorganisatie opnemen in hun testament. Om dit voor elkaar te krijgen, is goede begeleiding en gedegen juridische kennis nodig. Ook is het belangrijk om de tijd te nemen voor de mensen die hier interesse in hebben. Laat ze op een persoonlijke manier zien waar jouw organisatie voor staat. Veel mensen waarderen het als ze bijvoorbeeld uitgenodigd worden voor een gesprek op kantoor of een project of activiteit kunnen bezoeken. Lees hier meer over nalatenschappen

6. Samenwerkingen met bedrijven

Als laatste kan je ook samenwerken met bedrijven. Dit kan variëren van een grote commerciële partij tot een kleine onderneming op de hoek. De samenwerking kan variëren van een algemene donatie, eventueel gekoppeld aan een tegenprestatie zoals het mogen adverteren op jouw website. Veel bedrijven willen ook hun diensten aan jouw uitlenen, bijvoorbeeld in de vorm van advies of het leveren van goederen. Wees hierin creatief en kijk wat je voor elkaar kan betekenen. Netwerken is hierbij belangrijk. Een leuk voorbeeld is Stichting Jarige Job, een organisatie die zich inzet voor kinderen die in armoede leven. Op hun website zie je verschillende zakelijke partners waar zij mee samenwerken en op welke manier. 


Lijst met fondsen

Er zijn naar schatting ruim 1400 fondsen in Nederland. Vaak richt een fonds zich specifiek op een bepaalde doelgroep of thema (bijvoorbeeld jongeren, ouderen, nieuwkomers, sport, kunst of cultuur, etc.), de schaal en financiële omvang van het project, of een specifieke manier van werken. Hieronder staan een aantal voorbeelden van bekende fondsen:

  • Oranje Fonds

  • Prins Bernhard Cultuur Fonds

  • VSB Fonds

  • Fonds21

  • NL Doet

  • Stichting Kinderpostzegels

  • VriendenLoterij

  • Nationale Postcode Loterij

  • Fred Foundation

  • ING Nederland Fonds

  • Rabo Foundation

  • Stichting Dioraphte

  • Gieskes Strijbis Fonds

  • LINDA.foundation

  • Stichting De Verre Bergen


De bovenstaande lijst is lang niet compleet. Wil je zelf een fonds zoeken? Volg dan deze tips: 

  • Google het woord fonds, subsidie of ondersteuning + het thema van jouw project of organisatie 

  • Kijk bij andere (Rotterdamse) organisaties op hun website of in het jaarverslag. Daar vind je vaak een logo van de ondersteunende fondsen

  • Raadpleeg het (online) FondsenBoek 2022 (betaald)

Raadpleeg de database voor fondsen en beurzen van https://www.fondswervingonline.nl/ (betaald)


Bronnen

Stichting.nl - Wat is het verschil tussen een stichting en een vereniging?
https://www.stichting.nl/wat-is-het-verschil-tussen-een-stichting-en-een-vereniging/#:~:text=Voor-%20en%20nadelen%201%20Een%20vereniging%20is%20democratisch%2C,de%20leden.%20Dat%20kan%20een%20probleem%20vormen.%20

Fondsenzoeker
https://fondsenzoeken.nl/

VSB Fonds - Online cursus fondsenwerving
https://www.vsbfonds.nl/over-vsbfonds/aanvragen/online-cursus-fondsenwerving

Gemeente Rotterdam - Subsidies
https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/subsidies/

Voor Je Buurt - Zo werkt het
https://voorjebuurt.nl/nl/pages/zowerkthet

Eventbrite.nl
https://www.eventbrite.nl/

Nalatenschappen
https://www.goededoelennederland.nl/voor-goede-doelen/themas/schenken-nalaten/modellen-handleidingen-en-richtlijnen-voor-goede-doelen

Stichting Jarige Job - Vrienden van Jarige Job
https://stichtingjarigejob.nl/onze-vrienden/

Fondsenwervingonline.nl
https://www.fondswervingonline.nl/


Dit artikel is opgesteld door/ in samenwerking met BMC/ Advies op Maat. Heb je een verdiepende vraag of wil je een andere vraag stellen waarop je het antwoord niet in de Kennisbank kunt vinden? Dien die vraag dan in door een e-mail te sturen naar netwerk@zorgzaam010.nl.