Vrijwilligers zijn er in alle soorten en maten. Sommige vrijwilligers willen liever vanuit huis werken en gaan dus liever online aan de slag. Wil je als organisatie online vrijwilligers inzetten? In dit artikel staan tips om het online werken voor vrijwilligers mogelijk te maken.
7 tips voor organisaties
Werkapparatuur. Zorg voor een goede online werkomgeving. Voor vrijwilligers is het belangrijk dat ze makkelijk aan de slag kunnen. Dit betekent dat vrijwilligers goede apparatuur nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Bijvoorbeeld een laptop, telefoon, tablet of koptelefoon.
Netwerk. Om de online werkomgeving te kunnen gebruiken is ook een goede verbinding nodig. Zorg ervoor dat de vrijwilligers toegang hebben tot internet, wifi of het telefoonnetwerk.
Online werkomgeving. Geef vrijwilligers vervolgens toegang tot de applicaties die ze nodig hebben voor hun werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft Teams, Google Meet, Zoom, Intranet of mailbox.
Training. Geef vrijwilligers training die ze nodig hebben voor hun werk. Een voorwaarde voor een goede start als vrijwilliger is uitleg over wat ze moeten doen en vooral ook hoe. De vrijwilliger gaat online aan de slag en dit zal niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Daarom is het extra belangrijk om uitleg en te geven. En vergeet niet om de vrijwilligers up-to-date te houden als er ontwikkelingen zijn. Dat kan bijvoorbeeld door een gezamenlijke weekstart te organiseren via Zoom of Teams.
Aanspreekpunt. Wees bereikbaar voor vragen. Als vrijwilligers thuis of online aan de slag zijn, hebben ze soms vragen. Het is handig als er op tijdens een collega beschikbaar is die deze vragen kan beantwoorden of om te kunnen overleggen. Dat kan per mail, telefonisch of bijvoorbeeld via Whatsapp.
Verbinding. Blijf in verbinding met vrijwilligers. Online werken betekent waarschijnlijk dat je de vrijwilliger weinig zult zien. Het is belangrijk om contact te blijven met elkaar en de vrijwilliger te blijven enthousiasmeren Zo voelt de vrijwilliger zich gezien en gewaardeerd en hoor je op tijd wanneer dingen niet goed lopen.
Contact met anderen. Geef vrijwilligers ruimte om in contact te komen met elkaar. Zo kunnen ze nieuwe contacten opdoen, verhalen uitwisselen en leren van elkaars ervaringen. Dit kan bijvoorbeeld via een (online) overleg, via een groepsapp of intranet.
Wil je meer weten over werken met vrijwilligers? Kijk dan op Handboek werken met vrijwilligers in deze kennisbank.
Voordelen voor de vrijwilliger
Als jouw organisaties graag met vrijwilligers werkt is het ook verstandig om te weten waarom sommige vrijwilligers graag online voor jouw organisatie willen werken. Er zitten namelijk ook voor de vrijwilliger voordelen aan verbonden. Door je bewust te zijn van die voordelen en de mogelijkheden van online werken voor jouw organisatie, kan je bewuster werven en flexibeler zijn in de opties die je aanbiedt. Een paar voordelen voor de vrijwilliger zijn:
Het bespaart tijd! De vrijwilliger kan tijd besparen door online te werken doordat de vrijwilliger geen tijd kwijt is aan het reizen naar jouw locatie. Misschien biedt jouw organisatie met online werken ook wel de mogelijkheid om de werktijd te verdelen over meerdere dagen. Flexibiliteit speelt dus ook een belangrijke rol.
Minder reizen is minder uitstoot. Wanneer jouw vrijwilligers het werk online doet blijft de auto stil staan of wordt er geen gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Daarmee is de uitstoot van jouw vrijwilligers veel minder groot! Dit is voor iedere organisatie interessant maar vooral ook voor die organisaties die veel bezig zijn met duurzaamheid.
Corona Proof. Door de Corona maatregelen moesten we allemaal zoveel mogelijk thuis werken. In het geval van een nieuwe Corona uitbraak is het goed als jouw organisatie voorbereid is en mogelijkheden biedt voor de vrijwilligers om hun werk online uit te voeren. Als het wel is toegestaan om op locatie te werken zijn er ook nog altijd vrijwilligers die het fijner en veiliger vinden om thuis te werken. Geef hen dan ook de vrijheid om hiervoor te kiezen tenzij dat niet anders kan.
Tips voor vrijwilligers
Ben je als vrijwilliger aan de slag en wil je oefenen met beeldbellen? Via de website van de vrijwilligersacademie kunnen vrijwilligers een training volgen over beeldbellen met een maatje. De vrijwilliger moet hiervoor wel een account aanmaken, maar de training is vrij toegankelijk. De training is te vinden via: Beeldbellen met je maatje
Bronnen
Kennisbank Zorgzaam 010 - Handboek werken met vrijwilligers
https://zorgzaam010.knowledgeowl.com/help/handboek-werken-met-vrijwilligers
Vrijwilligersacademie - Beeldbellen met je maatje!
https://vrijwilligersacademie.online/nl/user/login?tid=31&r=nl/training/31/beeldbellen-met-je-maatje
Dit artikel is opgesteld door/ in samenwerking met BMC/ Advies op Maat. Heb je een verdiepende vraag of wil je een andere vraag stellen waarop je het antwoord niet in de Kennisbank kunt vinden? Dien die vraag dan in door een e-mail te sturen naar netwerk@zorgzaam010.nl.