Toegankelijkheid

Toegankelijkheid is voor iedereen. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Sinds de invoering van het VN-verdrag voor personen met een beperking of een chronische ziekte houden we steeds beter rekening met toegankelijkheid.


Met elkaar willen en moeten we ervoor zorgen dat iedereen in Rotterdam mee kan doen, dus ook mensen met een beperking en/of een chronische ziekte. Daarom houden we rekening met toegankelijkheid in de breedste zin van het woord. Een toegankelijk Rotterdam voor iedereen is namelijk een aantrekkelijk Rotterdam voor iedereen.

De gemeente Rotterdam blijft, samen met ervaringsdeskundigen en partners in de stad, streven naar een fysiek, sociaal en informatie-toegankelijk Rotterdam waar iedereen mee kan doen en zich welkom voelt. Aanleiding is de ratificatie door Nederland van het ‘VN-verdrag inzake rechten van personen met een handicap’ in juli 2016. Dit verdrag verplicht overheden om inclusief beleid te maken. Beleid voor iedereen. En alleen uitzonderingen als het echt niet anders kan.

Onder toegankelijkheid wordt niet alleen de fysieke toegankelijkheid verstaan, maar ook sociale en informatietoegankelijkheid.

• Fysieke toegankelijkheid gaat over bereikbaarheid en ergens in of uit kunnen komen. Het betreft fysieke maatregelen zoals een afritje, (trap)lift, het gebruik van duidelijke markering, maar ook veilig het pand kunnen verlaten door een nooddeur, een koffiezetapparaat kunnen bedienen en toegankelijke ICT.

• Sociale toegankelijkheid gaat over je ergens welkom voelen, hoe je bejegend wordt en of activiteiten en programmering zijn afgestemd zodat iedereen kan meedoen.

• Informatietoegankelijkheid gaat over het geven van begrijpelijke en duidelijke informatie. Dit houdt onder meer in dat informatie in duidelijke taal is (zo nodig ondersteund met pictogrammen), dat er wordt voldaan aan webrichtlijnen over toegankelijkheid en dat er verschillende manieren zijn om contact op te nemen. Ook informatie over de toegankelijkheid van een product, dienst of locatie valt hieronder.

Factsheets:
De algemene factsheet toegankelijkheid in de bijlage kun je gebruiken bij beleidsontwikkeling, projecten, organiseren van evenementen en bijeenkomsten en stellen van voorwaarden aan de dienstverlening door externe partijen via subsidie- en opdrachtverstrekking.

Daarnaast is er een factsheet ontwikkeld specifiek voor maatschappelijke organisaties: 'Een warm welkom voor hulpvragers en vrijwilligers'. Hierin vind je naast informatie ook praktische acties en tips om meteen mee aan de slag te gaan. 

Lees hier de factsheet toegankelijkheid: Factsheet Toegankelijkheid.pdf

Lees hier de factsheet over toegankelijk vrijwilligerswerk: factsheet-toegankelijk-vrijwilligerswerk.pdf

Dit artikel is opgesteld door/ in samenwerking met BMC/ Advies op Maat. Heb je een verdiepende vraag of wil je een andere vraag stellen waarop je het antwoord niet in de Kennisbank kunt vinden? Dien die vraag dan in door een e-mail te sturen naar netwerk@zorgzaam010.nl.