Vrijwilligerswerk voor niet-Europese burgers

Wat zijn de regels voor het doen van vrijwilligerswerk voor mensen die niet Europees zijn / geen werkvergunning hebben?

Organisaties kunnen niet-Europese burgers inzetten als vrijwilligers. Een organisatie moet hiervoor wel een vergunning aanvragen. Vaak is het slim om ook te controleren of het gedrag van de vrijwilliger uit het verleden geen probleem vormt voor het uitvoeren van het vrijwilligerswerk. Dit noemen we een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). In dit artikel lees je wat de regels en stappen zijn voor het doen van vrijwilligerswerk door niet-Europese burgers.

Een tewerkstellingsvergunning of vrijwilligersverklaring is noodzakelijk

Burgers die buiten de Europese Economische Ruimte (EER) wonen, moeten een tewerkstellingsvergunning (TWV) hebben om in Nederland te mogen werken. Dit geldt in principe ook voor vrijwilligerswerk. Het gaat hier om alle burgers die niet in een EU-land wonen plus Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. De TWV moet de organisatie aanvragen bij het UWV voor de vrijwilliger. 

Voor asielzoekers zonder verblijfsvergunning geldt een uitzondering, zij hoeven geen TWV te hebben om in Nederland vrijwilligerswerk te doen. Het UWV wil wel graag weten of er ook echt sprake is van vrijwilligerswerk. Daarom moet de organisatie een vrijwilligersverklaring aanvragen bij het UWV. Het UWV kijkt of het werk voldoet aan de criteria voor vrijwilligerswerk. Als dit in orde is, krijgt de organisatie een vrijwilligersverklaring. Een organisatie hoeft dus niet opnieuw een vrijwilligersverklaring aan te vragen als meer mensen (die behoren tot de uitzondering) hetzelfde vrijwilligerswerk gaan doen. Een organisatie hoeft ook geen vrijwilligersverklaring aan te vragen voor asielzoekers met een verblijfsvergunning. Op de verblijfsvergunning staat namelijk ‘’arbeid vrij toegestaan, geen TWV vereist’’.


VOG aanvragen kan ook als niet-Europees burger

Mogelijk wil (of moet) je als organisatie een VOG zien van de vrijwilligers. Deze controle wordt in Nederland uitgevoerd door de organisatie Justis. Als de vrijwilliger geen Europees burger is en nog geen werkvergunning heeft, is het alsnog mogelijk om deze aan te vragen. Dit kan dan alleen niet digitaal en moet per mail. Mocht de vrijwilliger dit lastig vinden, dan mag de organisatie waar de vrijwilliger aan de slag wil de vrijwilliger hier ook bij helpen.

Stap 1: Voor de aanvraag moet je eerst een betaling doen van €41,35. Deze maak je over naar Rekeningnummer NL31 INGB 0705 0054 53 t.n.v. Min. van Justitie en Veiligheid 605/JUST IS COVOG te Den Haag, onder vermelding van de naam van de aanvrager met als BIC-code INGBNL2A, ING Bank.

Stap 2: Je mag per aanvraag maar één VOG tegelijk aanvragen. Wil je er meer aanvragen, dan moet je dit in een nieuwe, aparte mail aanvragen. Je mailt in één bericht de volgende documenten in pdf-format naar vog.np.rni@justis.nl:

  • Een volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier

  •  Indien deel 2 van het aanvraagformulier niet is ondertekend, moet er een document worden toegevoegd dat uitlegt waarvoor je de VOG nodig hebt. Dit document kan bijvoorbeeld een brief, e-mail, of een uitdraai van een webpagina zijn. Je vult dan zelf deel 2.1, 2.2 en deel 2.4A OF deel 2.4B in op het aanvraagformulier.

  • Kopie van een geldig paspoort of ID-kaart

  • Kopie betalingsbewijs van €41,35 (bankafschrift of print screen, hoeft niet in pdf-formaat aangeleverd te worden).

  • Alleen wanneer iemand anders dan de vrijwilliger de aanvraag indient, voeg je een door beiden getekende machtigingsbrief bij. Ook moet je kopie van een geldig paspoort of ID-kaart van de gemachtigde toevoegen.

Stap 3: binnen 1 tot 4 weken krijg je bericht van Justis.


Bronnen 

SER - Wetten & regels en beleid
https://www.ser.nl/nl/thema/werkwijzer-vluchtelingen/vrijwilligerswerk/wetten-regels 

Rijksoverheid - Vergunningen buitenlandse werknemers
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/buitenlandse-werknemers/vergunningen-buitenlandse-werknemers#:~:text=Geen%20werkvergunning%20Nederlandse%20nationaliteit%20en,bepaalde%20voorwaarden%20in%20Nederland%20werken

COA - Werken: vrijwilligerswerk en betaald werk
https://www.coa.nl/nl/werken

Vrijwilligerswerk.nl - Vreemdelingen
https://vrijwilligerswerk.nl/themas/wettenenregels/wenr-inzicht/2652959.aspx?t=Vrijwilligersverklaring-vrijwilligerswerk-door-nieuwkomers

Mogen asielzoekers vrijwilligerswerk doen? - Rijksoverheid
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asielbeleid/vraag-en-antwoord/mogen-asielzoekers-vrijwilligerswerk-doen

Werkvergunning - UWV
https://www.uwv.nl/werkgevers/werkvergunning/twv-aanvragen/?friendlyurl=/werkgevers/wervingsadvies/werkvergunning/aanvragen/tewerkstellingsvergunning

Hoe kan ik een VOG aanvragen als ik niet ben ingeschreven in de BRP? - Justis
https://www.justis.nl/service-contact/veelgestelde-vragen/vog/hoe-kan-ik-een-vog-aanvragen-als-ik-niet-ben-ingeschreven-in-de-brp


Dit artikel is opgesteld door/ in samenwerking met BMC/ Advies op Maat. Heb je een verdiepende vraag of wil je een andere vraag stellen waarop je het antwoord niet in de Kennisbank kunt vinden? Dien die vraag dan in door een e-mail te sturen naar netwerk@zorgzaam010.nl.