Tips voor vrijwilligers

Als je vrijwilligerswerk gaat doen dan is het fijn als je weet wat er van je verwacht wordt. Verder is het belangrijk dat jij als persoon goed bij de organisatie past. Onderstaande vragen kunnen je helpen bij het maken van een beslissing of een organisatie en functie bij jou past. 

1. Zijn de doelstellingen van de organisatie duidelijk?
Als het doel van de organisatie past bij de belangstelling van de vrijwilliger, is de kans op succesvolle bemiddeling groter. Dit zal aan de orde komen tijdens de bespreking van de geselecteerde vacatures.

2. Wordt/is er een verzekering voor vrijwilligers afgesloten?
Het belang van verzekeringen is dat wanneer de vrijwilliger iets overkomt tijdens het uitvoeren van het werk er naar aanleiding daarvan geen nadelige financiële consequenties ontstaan.

3. Wat zijn je taken als vrijwillig(st)er, wat is de taak van de beroepskrachten?
Het is belangrijk om bij de bemiddeling het onderscheid duidelijk te hebben zodat:

  • er geen onduidelijkheid is over wat vrijwilligers en beroepskrachten mogen doen;
  • je geen bevoegdheden van de beroepskracht overneemt;
  • het werk wat je gaat doen echt vrijwilligerswerk is en dus geen betaald werk wegneemt.

4. Welke voorwaarden zijn er o.a. rondom het werk?

  • tijdsinvestering per dag, week en maand;
  • minimale en maximale werkperiode;
  • opzegtermijn;
  • afspraken rondom vakantie, ziekte en bijzonder verlof;
  • bijwonen van overleg, vergaderingen, enz.

Dit zijn de meest voorkomende zaken die helderheid verschaffen over onderling gemaakte, afspraken die meestal dan ook in een vrijwilligerscontract worden vastgelegd. Een voorbeeldcontract zal tijdens de bemiddeling aan de vrijwilligersorganisatie worden voorgelegd.

5. Is er binnen de organisatie persoonlijke aandacht en interesse?
Vooral tijdens een inwerkperiode kan het belangrijk zijn om na afloop van elke werkdag even te kunnen bespreken hoe het is gegaan. Tijdens de bemiddeling zal worden nagegaan of die mogelijkheid er ook daadwerkelijk is en of er iemand is die daarvoor aangewezen en aanwezig is.

6. Wat is je positie als vrijwilliger (ben je zelf verantwoordelijk voor je werk of zijn anderen dat)?
Voor de duidelijkheid in de werkrelatie kan het belangrijk zijn om te weten waar je verantwoordelijkheid t.a.v. je werk ligt en onder wiens verantwoording je komt te werken. Dit zal tijdens de bemiddeling ter sprake komen.

7. Krijg je de ruimte om mee te denken/te besluiten over het eigen werk en de organisatie in het algemeen, als je dat wilt?
Meestal staat in de gekozen vacature(s) daar iets over vermeld. Maar wanneer je erg hecht aan die mogelijkheden, kan dat tijdens de bemiddeling ter sprake worden gebracht.

8. Wat kun je hier leren?
Dat wil zeggen, welke vaardigheden kun je je eigen maken bij deze organisatie. Sluit het aan bij je plannen. Is er sprake van interne of externe opleidingsmogelijkheden? Hoe zit het met het kostenaspect? Aan al deze aspecten zal tijdens de bemiddeling aandacht worden geschonken.

9. Hoe worden inwerktijd en begeleiding geregeld?
Tijdens de bemiddeling zal een inwerkperiode (proefperiode) worden vastgesteld. Aan het einde daarvan vindt er een evaluatiegesprek plaats met alle betrokkenen.

10. Op welke manier kun je in beroep gaan tegen beslissingen die jou aangaan?
Er zal tijdens de bemiddeling worden nagegaan of er een klachtenreglement bestaat of op welke wijze je je rechten kan doen gelden. Eventueel worden hierover apart afspraken gemaakt met de organisatie.

11. Worden onkosten die je maakt vergoed?
In de vacatures staat vermeld of er sprake is van een reis- en/of onkostenvergoeding. Tijdens het selecteren van vacatures wordt hier aandacht aan besteed. Eventueel worden hierover apart afspraken gemaakt met de organisatie. Vaak betreft het alleen een vergoeding voor gemaakte reiskosten openbaar vervoer. Maar ook voor de organisatie gemaakte telefoonkosten en kosten voor bijv. werkmaterialen en -kleding moeten altijd aan de vrijwilliger worden vergoed.


Dit artikel is opgesteld door/ in samenwerking met BMC/ Advies op Maat. Heb je een verdiepende vraag of wil je een andere vraag stellen waarop je het antwoord niet in de Kennisbank kunt vinden? Dien die vraag dan in door een e-mail te sturen naar netwerk@zorgzaam010.nl.