Verplicht vrijwilligerswerk bij de sportvereniging

Wat is een goed vrijwilligersbeleid als het gaat om verplicht vrijwilliger voor je club/ vereniging en hoe voer je dit beleid in als het er nog niet is?

Goed vrijwilligersbeleid zorgt voor een prettige samenwerking tussen vrijwilligers en de vereniging. Het maakt duidelijk wat de verwachtingen, rechten en plichten zijn van de vrijwilligers. Beleid zorgt ook voor goede werkafspraken en legt vast wat de club voor de vrijwilligers kunt doen (Allesoversport, 2019). Hier is een handleiding te vinden waarin de stappen naar de maak van vrijwilligersbeleid staan beschreven. Zes stappen staan centraal voor het maken van het beleid (Acron, 2023):

1. Bezinnen

Wie en wat zijn we als organisatie, waarom werken we met vrijwilligers, wat hebben we vrijwilligers te bieden, wat vragen we van hen?

2. BinnenhalenWie willen we binnenhalen, hoe willen we dat doen, waar zoeken we?
3. BegeleidenWelke begeleiding is er mogelijk, hoe en wanneer begeleiden, wie is aanspreekpunt, aan welke begeleiding is behoefte?
4. BelonenOp welke manier belonen we onze vrijwilligers, wie zorgt daar voor?
5. BehoudenHoe houden we onze vrijwilligers vast, wat is daar voor nodig?
6. BeëindigenHoe nemen we afscheid van een vrijwilliger, houden we een exitgesprek, wat zijn de ervaringen van vrijwilligers in de organisatie, wat kunnen we nog voor elkaar betekenen?

Voor de invoering van beleid moet rekening worden gehouden met onderstaande onderdelen:

  1. Belangrijk bij het invoeren van bepaald vrijwilligersbeleid (verplicht of niet verplicht), is een duidelijke communicatie. Voor nieuwe en bestaande leden moet er transparantie zijn in wat er van hen wordt gevraagd. Denk hierbij aan de onderlinge afspraken,  kortingen op contributie bij het doen van vrijwilligerswerk of de verplichting daarvan. Wanneer een lid zich niet houdt aan de gemaakte afspraken zou hem of haar het lidmaatschap opgezegd kunnen worden, indien dit duidelijk van tevoren in de statuten staat aangegeven. Statuten zijn een document waarin de regels en afspraken van de vereniging staan genoteerd.
  2. Wanneer men op de hoogte is van de plannen, kan er een besluit worden genomen in de Algemene ledenvergadering (ALV). Hier kan worden gestemd over het verplichten van vrijwilligerswerk. Wanneer er in de ALV is besloten dat het vrijwilligerswerk verplicht wordt gemaakt, wordt het opgenomen in de statuten van de vereniging (Sportsupport, 2013). Een ander woord voor het verplichte vrijwilligerswerk bij sportverenigingen is geleid vrijwilligerswerk. Er zit een bepaald risico bij het verplichten van het geleide vrijwilligerswerk. Het koppelen van directe, vaak zware, consequenties aan het niet ingaan op de vraag tot vrijwilligerswerk kan ertoe leiden dat maatschappelijk kwetsbare groepen, die ook op andere vlakken al onder druk staan, verder onder druk kunnen komen te staan (S. De Bruyn, 2021). Ook kan het leiden tot een afname in leden met een lidmaatschap binnen de vereniging.
  3. Wanneer het besluit is genomen moeten de leden nogmaals goed worden ingelicht over de nieuwe ontwikkelingen. Ze staan dan vrij om binnen een maand van het besluit hun lidmaatschap op te zeggen. Tenzij dat anders is vermeld in de statuten.


Bibliografie

Acron. (2023). Stappen naar vrijwilligersbeleid. Borne: Acron.

Allesoversport. (2019, 12 16). Zo maak je goed vrijwilligersbeleid voor jouw vereniging. Opgehaald van Allesoversport: https://www.allesoversport.nl/thema/vitale-sportsector/zo-maak-je-goed-vrijwilligersbeleid-voor-jouw-vereniging/#:~:text=Goed%20vrijwilligersbeleid%20zorgt%20voor%20een,voor%20jouw%20vrijwilligers%20kunt%20doen.

S. De Bruyn, M. L. (2021). De toegankelijkheid. Leuven (BE): KU Leuven, HIVA - ONDERZOEKSINSTITUUT VOOR ARBEID EN SAMENLEVING.

Sportsupport, R. (2013). Vrijwilligerswerk verplicht stellen voor leden. Opgehaald van Rotterdam Sportsupport: https://www.rotterdamsportsupport.nl/actueel/vrijwilligerswerk-verplicht-stellen-voor-leden#:~:text=Minister%20Edith%20Schippers%20van%20Volksgezondheid,een%20boete%20op%20mogen%20leggen.