Duurzaamheid aankaarten bij een incidentele financiële aanvraag, zo doe je dat!

Er zijn verschillende mogelijkheden om te benadrukken dat het initiatief waarvoor je de aanvraag doet duurzaam is. Dit kan bijvoorbeeld in de omschrijving van het initiatief. Lees hieronder over de vele mogelijkheden.

In het hoofdstuk ‘Resultaat’ een concreet eindresultaat van het project worden beschreven. Hierbij kun je denken aan het beantwoorden van vragen als: Welk eindresultaat hebben we voor ogen? Wanneer is ons doel bereikt? Wanneer is het project geslaagd? Wat als het project is afgerond? Dit zou ook een goede plek in het projectplan zijn om te benadrukken dat het om een duurzaam initiatief gaat. Hier kun je beschrijven wat dit initiatief duurzaam maakt en op welke termijn dat is. Een andere manier is om een hoofdstuk ‘Duurzaamheid’ aan je projectplan toe te voegen.

Hier is een voorbeeld van een projectplan waar dat in gedaan is: https://anbi.federatiecultuur.nl/wp-content/uploads/2016/04/Projectplan-Young-Art-Festival-2016.pdf. Dit is ook een mooi voorbeeld van hoe je in je projectplan duidelijk kunt maken dat het om een duurzaam initiatief gaat: zet het in de titel! Daarnaast is het natuurlijk wel van belang om in de tekst ook te onderbouwen wat jouw initiatief duurzaam maakt.

Probeer de duurzaamheid van het initiatief en het effect op de lange termijn zorgvuldig te omschrijven. Welke reeks van effecten kan dit initiatief op lange termijn allemaal opleveren? Waar kan dit initiatief op de lange termijn aan bijdragen als de financiering goedgekeurd wordt?

Om een voorbeeld te geven, waarom zou je investeren in een vergoeding voor werkgevers die asielzoekers aan nemen en binnen hun bedrijf opleiden? Omdat dit op de lange termijn een reeks van effecten in gang kan zetten:

  • De asielzoeker krijgt de kans een opleiding te volgen en bij te dragen aan een bedrijf wat mensen tekort heeft.
  • De asielzoeker wordt opgeleid in een beroep waar veel vraag naar is.
  • De asielzoeker heeft het gevoel mee te draaien in de samenleving en een bijdrage te leveren. Dit heeft een positief effect op zijn/haar mentale gezondheid.
  • De asielzoeker genereert een inkomen voor zichzelf, komt uit de bijstand. Dit scheelt kosten voor de gemeente.
  • De asielzoeker is een voorbeeld voor andere asielzoekers, laat zien wat er mogelijk is.
  • De asielzoeker heeft betere mogelijkheden om zijn/haar gezin te ondersteunen.

Uiteindelijk heeft een vergoeding om werkgevers te stimuleren veel meer positieve consequenties dan alleen het bieden van een opleiding voor asielzoekers.

 

Handige links voor het schrijven van een projectplan in de kunst en cultuur sector

Dit artikel is opgesteld door/ in samenwerking met BMC/ Advies op Maat. Heb je een verdiepende vraag of wil je een andere vraag stellen waarop je het antwoord niet in de Kennisbank kunt vinden? Dien die vraag dan in door een e-mail te sturen naar netwerk@zorgzaam010.nl.