Waarom bezuinigen bij gemeente Rotterdam?
Uit het artikel van OPEN Rotterdam blijkt dat de gemeente Rotterdam moet bezuinigen omdat de stad financiële problemen heeft. De gemeente krijgt geld van het Rijk, maar dat is niet genoeg om alles te betalen. Het geld dat Rotterdam krijgt, komt uit de rijksbijdrage. Deze bijdrage is gebaseerd op veel verschillende dingen, zoals het aantal huizen, het aantal mensen in de stad en de welvaart (hoe rijk de stad is). Ook worden de kosten van de gemeente elk jaar hoger, vooral voor zorg en bijstand.
Dit jaar is de bijdrage van het Rijk wel iets omhoog gegaan, maar niet genoeg. De kosten van de gemeente stijgen veel meer dan de inkomsten. Ook speelt de hoge inflatie (de stijging van prijzen) een rol. Daardoor heeft de gemeente nog minder geld.
Omdat de gemeente niet genoeg geld heeft, moet ze goed nadenken over hoe ze kan besparen. Een van de dingen die nu bezuinigd moeten worden, zijn sport en cultuur.
Waarop wordt bezuinigd?
Rotterdam moet bezuinigen omdat de stad veel meer geld uitgeeft aan zorg dan vooraf werd verwacht. Volgens OPEN Rotterdam verwacht de gemeente dit jaar 150 miljoen euro meer uit te geven aan zorgkosten dan eerst begroot. Om dit tekort op te vangen, gaat de gemeente ruim 80 miljoen euro gebruiken uit de gemeentelijke reserves (geld dat een gemeente apart zet voor onverwachte uitgaven of toekomstige projecten). Maar de gemeente kan niet alleen op deze reserves rekenen. Daarom worden er ook bezuinigingen doorgevoerd op verschillende gebieden.
De bezuinigingen die de gemeente Rotterdam heeft aangekondigd, raken onder andere de sportverenigingen. Dit kan gevolgen hebben voor de sportdeelname en de vitaliteit (gezondheid en activiteit) van de sportverenigingen in Rotterdam.
In de voorjaarsnota (een document waarin de gemeente haar financiële plannen voor het komende jaar presenteert) zijn de volgende bezuinigingen aangekondigd op het gebied van sport:
Minder geld voor sportorganisaties: In 2025 wordt 500.000 euro minder uitgegeven aan Rotterdam Sportsupport, Sportbedrijf Rotterdam en Topsport Rotterdam. Dit bedrag wordt in 2026 zelfs 1 miljoen euro minder. Deze organisaties moeten zelf bedenken hoe ze met dit tekort om kunnen gaan.
Bezuinigingen op onderhoud: Er wordt ook minder geld uitgegeven voor het onderhoud van sportfaciliteiten. In 2025 gaat het om 500.000 euro minder, en in 2026 is dit zelfs 1 miljoen euro minder.
Minder subsidies voor verenigingen: Het budget voor investeringssubsidies (geld voor uitbreidingen of renovaties van sport- en scoutingverenigingen) wordt gehalveerd. Dit betekent dat verenigingen minder geld krijgen voor zaken zoals het verbouwen van sportlocaties of het verbeteren van hun faciliteiten.
Stopzetting van huurcompensatie: Nieuwe aanvragen voor huurcompensatie worden stopgezet. Dit betekent dat verenigingen die nieuwe huurcontracten afsluiten, vanaf nu zelf de volledige huurkosten moeten betalen.
Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de bezuinigingen precies uitgevoerd zullen worden, maar het is duidelijk dat de sportwereld zich op een moeilijke periode voorbereidt.
Voor de cultuursector zijn er ook aanzienlijke bezuinigingen aangekondigd:
Evenementen: Stoppen met vuurwerk en subsidiëring van de havendagen en de Taptoe. Minder iconische evenementen en versobering van citydressing.
Cultuur: Terugdraaien van een derde van de intensiveringen in cultuureducatie en evenementen op het gebied van Rotterdam als architectuurstad, minder geld beschikbaar voor programmering door culturele instellingen in niet centrale wijken in Rotterdam en beperkte samenwerking met andere steden op het gebied van exposities en cultureel-maatschappelijke thema's.
Impulsregeling Cultuur: Stoppen van deze regeling, gericht op het ondersteunen van nieuwe culturele initiatieven.
New Deals en Pitcher Perfect: Beëindiging van noodsteun aan de cultuursector en van laagdrempelige projectfinanciering voor kunst en cultuur.
Projectsubsidies: Budgetverlaging met een kwart.
Organisatieopgave 2024: Besparing van €20 miljoen verdeeld over programma's, met €2 miljoen gereserveerd voor frictiekosten.
Bibliotheken en cultuurparticipatie: Rijksbijdragen ingezet voor nieuwe bibliotheekvestigingen, cultuurparticipatie en sportstimulering zonder saldo-impact.
Frictiekosten Cultuurplan: Afbouw van subsidies voor instellingen die niet in het nieuwe cultuurplan zijn opgenomen.
Wat betekent dit concreet voor stichtingen en verenigingen?
De bezuinigingen in Rotterdam hebben volgens Rotterdam Sportsupport grote gevolgen. De aangekondigde bezuinigingen door de gemeente Rotterdam treffen zowel sportverenigingen als culturele organisaties hard. Veel van deze organisaties maken zich zorgen dat de bezuinigingen de deelname aan sport of cultuur en de vitaliteit (gezondheid en activiteit) van hun verenigingen zullen verminderen. Veel verenigingen hebben al te maken met hoge energieprijzen en de gevolgen van de coronacrisis. De bezuinigingen komen daar nu nog bovenop, wat het voor deze organisaties nog moeilijker maakt om door te gaan.
Concreet betekent dit:
Sportverenigingen
Minder subsidies: Het budget voor activiteiten en onderhoud wordt flink verlaagd, waardoor verenigingen mogelijk sportactiviteiten moeten inperken en verbeteringen aan faciliteiten moeten uitstellen.
Hogere huurkosten: Huurkosten bij nieuwe huurovereenkomsten worden niet meer vergoed, wat een extra financiële druk oplevert.
Toekomstzorgen: Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de verenigingen vreest hun budget niet rond te krijgen, wat kan leiden tot een vermindering van activiteiten of zelfs sluiting.
Culturele organisaties
Stopzetten subsidies: Het beëindigen van regelingen zoals de Impulsregeling Cultuur, Pitcher Perfect en verlaging van projectsubsidies treft vooral nieuwe initiatieven en kleine organisaties, die minder financieringsmogelijkheden hebben.
Minder evenementen: Grote evenementen, zoals de Havendagen, worden niet meer gesubsidieerd. Dit beperkt zichtbaarheid en samenwerkingsmogelijkheden.
Grotere concurrentie: Door het schrappen van regelingen neemt de druk op bestaande subsidiemogelijkheden toe.
Minder noodsteun: Het stoppen van New Deal-subsidies bedreigt de levensvatbaarheid van kwetsbare instellingen.
Gevolgen voor de gemeenschap
De bezuinigingen leiden tot een afname van sport- en culturele activiteiten, wat de toegankelijkheid en diversiteit van voorzieningen in Rotterdam vermindert. Dit raakt niet alleen de verenigingen en instellingen, maar ook de inwoners die afhankelijk zijn van deze faciliteiten.
Artikel binnenlands bestuur: Rotterdam in de fout: stichting blij met subsidie die niet komt.
De Rotterdamse stichting 'Big Friends' werkt met vrijwilligers en helpt kinderen die opgroeien in gezinnen die het financieel minder breed hebben. In het voorjaar hoorde de stichting dat hun subsidie (financiële steun van de gemeente) zou worden stopgezet, wat een grote teleurstelling was. De stichting ging in actie en benaderde raadsleden om het belang van hun werk uit te leggen en waarom ze het geld van de gemeente nodig hebben.
Toen de gemeente de begroting publiceerde (een document met de financiële plannen voor het jaar) leek het erop dat Big Friends toch 306.000 euro zou ontvangen van de gemeente. De stichting maakte dit goede nieuws naar buiten bekend. Later bleek dat dit een fout was; de gemeente had per ongeluk een verkeerd document in de begroting geplaatst, wat betekent dat de stichting het geld niet gaat ontvangen.
De oppositiepartij PvdA wil nu een voorstel doen om alsnog geld vrij te maken voor de stichting. De stichting zoekt ondertussen ook zelf naar andere manieren om geld te krijgen.
Bibliografie
Binnenlands Bestuur. (2024, oktober 14). Een pijnlijke fout van de gemeente: Rotterdamse begroting bevat verkeerde subsidies. Opgehaald van https://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/verkeerde-subsidies-rotterdamse-begroting#:~:text=Een%20pijnlijke%20fout%20van%20de,in%20de%20gemeentelijke%20begroting%20stond
Open Rotterdam. (2024, mei 30). Rotterdamse conceptbegroting zorgt voor verdeeldheid: links en rechts lijnrecht tegenover elkaar. Opgehaald van https://openrotterdam.nl/rotterdamse-concept-begroting-zorgt-voor-verdeeldheid-links-en-rechts-lijnrecht-tegenover-elkaar/
Rotterdam Sportsupport. (2024, mei 28). Voorjaarsnota raakt ook de sport: geen luxe waarop bezuinigd kan worden. Opgehaald van https://www.rotterdamsportsupport.nl/actueel/voorjaarsnota-raakt-ook-de-sport-geen-luxe-waarop-bezuinigd-kan-worden#:~:text=De%20in%20de%20voorjaarsnota%20aangekondigde,voor%20de%20invulling%20hiervan%20komen
RD. (2024, oktober 14). Rotterdam staat voor grote uitdagingen door minder geld van het Rijk. Opgehaald van https://www.rd.nl/artikel/1078898-rotterdam-staat-voor-grote-uitdaging-door-minder-geld-van-rijk
Gemeente Rotterdam. (2024). Toelichting financiële bijstellingen en cultuur. Wat Doet de Gemeente. https://archieven.watdoetdegemeente.rotterdam.nl/apps/voorjaarsnota2024/programmas/cultuur2/7-financien/#toelichting-financi%C3%ABle-bijstellingen