De stad Rotterdam kent een grote verscheidenheid aan levensbeschouwelijke organisaties, die elk op hun eigen manier ondersteuning bieden aan hen die dat nodig hebben, en mensen samenbrengen door middel van sociaal-maatschappelijke activiteiten.
Levensbeschouwelijke organisaties hebben een grote maatschappelijke meerwaarde in de hulp bij armoede, eenzaamheid en zorg. Uit recent onderzoek blijkt dat per jaar elke organisatie gemiddeld 27.000 uur aan maatschappelijke activiteiten biedt.
In opdracht van de gemeente Rotterdam bracht het Verwey-Jonker Instituut de sociale functie en maatschappelijke impact van 176 Rotterdamse religieuze en levensbeschouwelijke organisaties in kaart. Met hun activiteiten en laagdrempeligheid spelen de medewerkers van deze organisaties een cruciale rol in het sociale netwerk en vangnet van veel Rotterdammers.
Een aanbeveling naar aanleiding van dit onderzoek is om meer structurele samenwerking te organiseren tussen levensbeschouwelijke organisaties en formele organisaties als scholen, wijkteams, maatschappelijk werk en gemeente. Levensbeschouwelijke organisaties kunnen door hun laagdrempeligheid van grote waarde zijn voor (in)formele aanbieders van ondersteuning. De gemeente zal deze aanbeveling in de praktijk gaan brengen door per 2022 in de nieuwe Welzijnsopdrachten de samenwerking met het wijknetwerk, waaronder de levensbeschouwelijke organisaties, een prominente plek te geven.
Benieuwd naar het gehele onderzoeksrapport? Klik dan hier om het rapport te bekijken!
Dit artikel is opgesteld door/ in samenwerking met BMC/ Advies op Maat. Heb je een verdiepende vraag of wil je een andere vraag stellen waarop je het antwoord niet in de Kennisbank kunt vinden? Dien die vraag dan in door een e-mail te sturen naar netwerk@zorgzaam010.nl.