Bedrijven met een Social Return verplichting

Bedrijven met een Social Return verplichting

De Rijksoverheid wil dat iedereen zo veel mogelijk meedoet in de samenleving. Dat betekent dat iedereen uitzicht heeft op werk en inkomen. Sinds 1 juli 2011 helpt de Rijksoverheid mensen die minder makkelijk aan het werk komen, zij hebben een afstand tot de arbeidsmarkt, door deze mensen actiever deel te laten nemen aan de samenleving. Daarnaast biedt de Rijksoverheid deze mensen meer mogelijkheden om te gaan werken en een inkomen te verdienen. Dit kan de Rijksoverheid op meerdere manieren doen, waaronder door zelf slimme diensten en producten in te kopen. Het is dan ook de taak van de overheid om deze mensen te helpen. 

Social return
Een aanpak die hierbij helpt is de Social Return aanpak, een Engelse term die in het Nederlands ongeveer “maatschappelijk toegevoegde waarde” betekent. Deze aanpak zorgt voor meer werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen die voor de overheid werken en producten en diensten inkopen mogen bij de inkoop de verkoper aanmoedigen of zelfs verplichten om mensen uit deze doelgroep te betrekken bij het uitvoeren van de dienst of het leveren van het product. 

Social return in de gemeente Rotterdam

Social return draagt bij aan een economisch en sociaal gezondere stad. In Rotterdam woont een groot aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De gemeente gebruikt haar inkoopkracht om Rotterdammers zonder werk, mensen met (arbeids)beperking en leerlingen eerder aan een betaalde baan te helpen.

Zo vergroot social return vakmanschap door leer/werk- en stageplaatsen. Door uitstroom naar betaald werk dalen de uitkeringslasten. Daarnaast nemen ook de sociaal-maatschappelijke kosten in brede zin af, zoals bijvoorbeeld die voor de gezondheidszorg.

Mogelijkheden 
Het invullen van Social Return is maatwerk. De spelregels voor het invullen van Social Return voor de gemeente Rotterdam staan beschreven in de spelregels social return. Hierin worden de mogelijkheden om social return in te vullen uitgelegd. Er zijn grofweg vier mogelijkheden: 

  1. arbeidsparticipatie

  2. arbeidsontwikkeling

  3. opdracht sociale werkvoorziening of sociaal ondernemer

  4. maatschappelijke activiteiten


Hulp bij Social Return
Gemeenten, ministeries of andere overheidsinstellingen hebben vaak verschillende wensen bij het betrekken van mensen in de samenleving. Het kan daarom lastig zijn voor opdrachtnemers om op die wensen in te spelen. Om die reden zijn er altijd organisaties die zelf heel actief bezig zijn met het ondersteunen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die hierbij willen helpen. Vaak zijn dit stichtingen. Opdrachtnemers van de overheid betalen dan deze stichtingen om voor hen de Social Return verplichting vorm te geven. 


Lijst met opdrachtnemers 
Organisaties die kunnen helpen met het invullen van de Social Return verplichting komen graag in contact met opdrachtnemers van de overheid die deze verplichting hebben gekregen. Deze organisaties kunnen op de website van TenderNed een account aanmaken. TenderNed is het online marktplein voor inkopen van de Nederlandse overheid en dus ook van de gemeente Rotterdam. Het aanmaken van een account is gratis. Op TenderNed kan je zien waar de gemeente Rotterdam allemaal inkoopt. Het is alleen niet duidelijk bij welke inkoop de opdrachtnemers ook een social return-verplichting hebben. 

De gemeente Rotterdam publiceert geen overzicht van alle opdrachtnemers die een social return-verplichting hebben. De gemeente Rotterdam wil dat deze partijen zelf kunnen kiezen op welke manier ze hun social return-verplichting invullen en of ze daarin samen willen werken met organisaties in de stad. Om die reden maakt de gemeente deze informatie niet publiek. 

Bronnen 

Rijksoverheid - maatwerk voor mensen, dit is SROI
www.maatwerkvoormensen.nl/sroi-uitgelegd/dit-is-sroi 

Gemeente Rotterdam - Social Return
www.rotterdam.nl/social-return 

Gemeente Rotterdam - Social Return spelregels
www.wsprijnmond.nl/content/uploads/old/2020/03/social-return-de-spelregels.pdf 

TenderNed
www.tenderned.nl/cms/nl 


Dit artikel is opgesteld door/ in samenwerking met BMC/ Advies op Maat. Heb je een verdiepende vraag of wil je een andere vraag stellen waarop je het antwoord niet in de Kennisbank kunt vinden? Dien die vraag dan in door een e-mail te sturen naar netwerk@zorgzaam010.nl.