Bij jonge leden (kinderen) zijn de ouders verplicht vrijwilligerswerk te doen. Hoe regel je dit als sportvereniging?
In 2013 heeft de voormalige minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangegeven dat sportverenigingen zelf het recht hebben om hun leden en/of ouders van leden te verplichten om vrijwilligerswerk te doen en weigeraars een boete op te leggen. Een belangrijke toevoeging hierbij is dat de sportverenigingen in haar eigen statuten moeten hebben aangegeven dat zij dit wel of niet verplicht stellen voor de ouders. Statuten zijn een document waarin alle regels en afspraken staan beschreven. Bij sportverenigingen is het op dit moment al ‘normaal’ dat ouders een vorm van vrijwilligerswerk doen voor de verenigingen. Zo worden kosten laag gehouden. Om dit te regelen in de statuten zal een algemene ledenvergadering (ALV) moeten plaatsvinden om afspraken over vrijwilligerswerk vast te stellen.
In het kort, als er niet in de statuten van de vereniging staat dat een lid verplicht is om vrijwilligerswerk te doen, kan een vereniging dit niet zomaar aan haar leden verplichten. De ALV zal hierover dus een besluit moeten nemen.
Vanaf welke leeftijd laat je de leden zelf vrijwilligerswerk doen?
Voor vrijwilligerswerk gelden dezelfde regels als voor betaald werk voor jongeren onder de 18 jaar. Kinderen tot 16 jaar mogen eigenlijk geen vrijwilligerswerk doen. Er zijn uitzonderingen te noemen. Deze zijn hier te vinden. In het kort is het als volgt te beschrijven:
● Kinderen vanaf 12 jaar mogen hulparbeid verrichten in het kader van een alternatieve straf.
● Kinderen vanaf 13 jaar mogen buiten schooltijd lichte, niet-industriële hulparbeid verrichten.
● Kinderen vanaf 14 jaar mogen buiten schooltijd lichte hulparbeid verrichten die samenhangt met het onderwijs.
● Kinderen vanaf 15 jaar mogen buiten schooltijd ochtendkranten bezorgen en lichte, niet-industriële arbeid verrichten.
Met ‘lichte niet-industriële (hulp)arbeid’ worden hand- en spandiensten bedoeld. Deze dienstenmogen geen gevaar zijn voor de gezondheid of veiligheid van de kinderen. Voorbeelden hiervan zijn:
● Lichte (hulp)werkzaamheden in een winkel, zoals vloer vegen of schoonmaakwerkzaamheden.
● (Hulp)werkzaamheden in de horeca, zoals het helpen bij het bedienen, bijvoorbeeld in een snackbar, kantine of restaurant. Als er alcohol wordt geschonken mag een kind niet in het restaurantdeel helpen maar wel in de keuken.
● (Hulp)werkzaamheden bijvoorbeeld bij een manege, op een camping, in een speeltuin, in een pretpark, in een bowlingcentrum of in een museum.
Vrijwilligers onder de 18 jaar vallen bovendien in de Arbowetgeving onder kwetsbare groepen. Daarom zijn zij niet uitgezonderd van zowel de arbeidsomstandighedenwet als de Arbeidstijdenwet. Toezicht en voorlichting zijn voor alle jongeren onder de 18 jaar noodzakelijk. Er is geen wettelijke maximum leeftijdsgrens voor het doen van vrijwilligerswerk. Dit houdt in dat je vanaf 18 jaar je de leden het vrijwilligerswerk mag laten doen.
Bibliografie
Inzet, P. V. (2024). Leeftijd. Opgehaald van Platform Vrijwillige Inzet:
https://vrijwilligerswerk.nl/themas/wettenenregels/wenr-inzicht/2497712.aspx?t=Aansprakelijkheid
Sportsupport, R. (2013). Vrijwilligerswerk verplicht stellen voor leden. Opgehaald van Rotterdam Sportsupport:
https://www.rotterdamsportsupport.nl/actueel/vrijwilligerswerk-verplicht-stellen-voor-leden