Jouw organisatie zoekt een nieuwe vrijwilliger, leuk! Maar, hoe beschrijf je nu duidelijk wat er van de nieuwe vrijwilliger wordt verwacht? Dit artikel helpt jou om in de vacaturetekst handig gebruik te maken van een functieomschrijving en een profielschets.
Een functieomschrijving is onderdeel van een vacaturetekst en beschrijft de werkzaamheden en taken waar het om gaat.
Een profielschets beschrijft de kenmerken van de vrijwilliger die je zoekt.
Functieomschrijving
Het is de kunst om de functieomschrijving enthousiasmerend te schrijven zodat nieuwe vrijwilligers nieuwsgierig raken en de functie interessant vinden. Belangrijk is dat de kern van de functie goed is beschreven. Daarnaast is dit de plek om wat te vertellen over de organisatie zelf: wat is jullie visie? hoe gaan jullie met elkaar om? en, wat doen jullie voor de inwoners van Rotterdam?
De functieomschrijving geeft in ieder geval antwoord op de volgende vragen:
Welke taken gaat de vrijwilligers uitvoeren?
Welke verantwoordelijkheden heeft de vrijwilliger?
Welke resultaten worden verwacht?
Wanneer is de vrijwilliger nodig? Hoe vaak en hoeveel uur?
Wat moet de vrijwilliger kunnen?
Zijn er nog andere bijzonderheden?
Profielschets
Niet iedereen is geschikt voor alle werkzaamheden en niet iedereen past in een team. Daarom kun je ook een profielschets aan je vacature toevoegen. De profielschets zegt bijvoorbeeld iets over welke kennis de vrijwilliger nodig heeft en welke karaktereigenschappen handig zijn in de rol. Dit kan er bijvoorbeeld in de profielschets staan:
of je iemand met bepaalde ervaring zoekt;
naar welke karaktereigenschappen je zoekt;
welke talen iemand spreekt;
hoe je verwacht dat de vrijwilliger samenwerkt en/of een bepaalde mate van verantwoordelijkheid krijgt/neemt.
Let wel op dat je volgens de Wet gelijke behandeling (WGBL) iedereen op basis van leeftijd gelijk moet behandelen. Daarmee wordt bedoeld dat je in de vacaturetekst niet mag zeggen dat je zoekt naar een specifieke leeftijd. Er is ook een uitzondering op deze regel en dat wordt “voorkeursbeleid of positieve discriminatie” genoemd. Dat betekent dat wanneer je in de vacaturetekst heel duidelijk kan aangeven waarom je bepaalde eisen stelt, dat je dan wel onderscheid mag maken. Een voorbeeld: je zoekt een kind als model voor het showen van kinderkleding.
Zorg ook dat je vacature goed is geschreven en maak gebruik van de gratis diensten van Zorgzaam010 om hier jouw vacature te plaatsen. Wanneer een vrijwilliger reageert op de vacature reageer dan snel; het liefst binnen twee dagen.
Succes met het schrijven van de vacaturetekst!
Bronnen
Cultuur Concreet - Vrijwilligers - De basis
https://zorgzaam010.knowledgeowl.com/help/handboek-werken-met-vrijwilligers
Rijksoverheid - Leeftijdsdiscriminatie in vacatureteksten
www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2020/04/23/leeftijdsdiscriminatie-in-vacatureteksten
Rijksoverheid - Mag een werkgever onderscheid maken tussen sollicitanten?
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gelijke-behandeling-op-het-werk/vraag-en-antwoord/mag-een-werkgever-onderscheid-maken-tussen-sollicitanten
Zorgzaam010 - Vraag voor eigen organisatie
www.zorgzaam010.nl/hulpvragen/plaatsen/organisatie
Dit artikel is opgesteld door/ in samenwerking met BMC/ Advies op Maat. Heb je een verdiepende vraag of wil je een andere vraag stellen waarop je het antwoord niet in de Kennisbank kunt vinden? Dien die vraag dan in door een e-mail te sturen naar netwerk@zorgzaam010.nl.