Coronaproof vrijwilligersmanagement: wat mag wel en niet?

De versoepelingen rondom het coronavirus maken dat vrijwilligersactiviteiten ook weer van start gaan. Hoe ga je coronaproof hiermee om? Lees hier wat aan-en afgeraden wordt.

Het centrale uitgangspunt is dat organisaties maatregelen treffen om aan de richtlijnen van de overheid en het RIVM te voldoen, maar dat zij ook in gesprek met de eigen mensen om eigen keuzes kunnen maken.  

De Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en movisie hebben een handreiking gepubliceerd in lijn met de landelijke richtlijnen, om vrijwilligersorganisaties te helpen bij het opstellen van een eigen protocol. In deze handreiking staan alle basisregels ten aanzien van: het gebouw, de schoonmaak, activiteiten/ bijeenkomsten en medewerkers en/ of vrijwilligers. De handreiking is te vinden via: Handreiking corona vrijwilligersorganisaties.

Naast dat de organisatie moet voldoen aan de basisregels om verspreiding van het virus te voorkomen is het opstellen van een protocol ook heel waardevol in het kader van vrijwilligersmanagement. Door vrijwilligers de juiste kaders, ondersteuning en ook inspraak te geven zorg je als organisatie voor een veilige en verantwoorde opstart.

Hiervoor geeft het NOV 4 tips mee; 

  1. Neem de leiding: op deze manier voorkom je onduidelijkheden en goed bedoelde ineffectieve initiatieven. 

  2. Communiceer gestructureerd: manage de verwachtingen en informatiestroom zo voorkom je dat er een overdaad aan vragen en telefoontjes binnenkomen. 

  3. Faciliteer een online vrijwilligerscommunity: zorg voor verbinding tussen vrijwilligers ook op afstand. 

  4. Omschrijf de werkwijze en voer daarna uit: maak helder wat er wel/ niet gaat gebeuren, dit maakt aanpassing op een later moment makkelijk en geeft richting. 

  5. Blijf in gesprek: blijf afstemming zoeken met de vrijwilligers en stem werkwijze af met behoefte en mogelijkheden.

Tot slot kunnen je op de volgende websites aanvullende informatie vinden over vrijwilligersmanagement en corona.