Voor veel werkers in de zorg, zo ook mantelzorgers, vormen de coronamaatregelen een grote uitdaging. Hoe onderhoud je bijvoorbeeld contact met bewoners als er een bezoekregeling geldt voor de instelling? In dit artikel van de Rijksoverheid lees je een paar voorbeelden van interessante initiatieven.
Hoe organiseert je dagbesteding als bijeenkomsten met grotere groepen niet mogelijk zijn? Hoe zorg je voor thuiswonende cliënten op 1.5 meter? Hoe ga je om met cliënten of mensen in je eigen omgeving met een verstandelijke beperking, voor wie dit een heel verwarrende tijd is? Hoe zorg je voor continuïteit in geestelijke verzorging of psychische hulpverlening?
Gelukkig zien we op heel veel plekken zorgverleners: professionals, mantelzorgers en naasten die oplossingen bedenken. Oplossingen die vaak van een grote creativiteit getuigen. Maar wel binnen de geldende regels en richtlijnen van het RIVM en de zorgsectoren.
In de bijlage van dit artikel vind je voorbeelden daarvan. We delen het om te laten zien hoe de zorg deze grote uitdaging aanpakt. En ter inspiratie van diegenen die nog op zoek zijn naar een oplossing voor hun situatie.
Mooie voorbeelden in de zorg 12 mei.pdf
Let op: de maatregelen zullen in de komende tijd veranderen, mogelijk kunnen ze soms worden versoepeld. Daarom staat bij elk voorbeeld een datum vermeld zodat u weet wanneer het is geplaatst. Tegelijkertijd zijn we ons ervan bewust dat het virus nog geruime tijd bij ons zal blijven. Dus genoeg reden om voorbeelden te blijven delen.
Wilt u zelf een mooi voorbeeld van slimme zorg met ons of de Rijksoverheid delen? Mail het dan naar mooievoorbeelden@minvws.nl. Deel het op social media met de hashtag #mooievoorbeeldenindezorg en tag ons op Facebook (@MinVWS), Instagram (@minvws), Twitter (@minvws) en LinkedIn (@ministerie-van-vws) of reageer op dit artikel.
Dit artikel is opgesteld door/ in samenwerking met BMC/ Advies op Maat. Heb je een verdiepende vraag of wil je een andere vraag stellen waarop je het antwoord niet in de Kennisbank kunt vinden? Dien die vraag dan in door een e-mail te sturen naar netwerk@zorgzaam010.nl.
Disclaimer: dit artikel is geschreven ten tijde van de Covid-19 pandemie. Het kan zijn dat niet alle informatie in het artikel meer actueel is.